Debat over toenemende wachtlijsten voor verpleeghuizen

15 januari 2020, debat - De wachttijd voor een plek in een verpleeghuis is langer geworden. De Kamer debatteert over dit probleem met minister De Jonge (Volksgezondheid).

Ouderen moeten maanden tot soms een jaar wachten voor ze een plek krijgen in een verpleeghuis. De vraag is sneller gegroeid dan verwacht, zegt minister De Jonge, die onderzoek wil doen naar de oorzaken. Ook wil hij bezien of de zorgkantoren hun bemiddelende rol goed invullen.

Doet de minister genoeg?

De minister lijkt nog niet goed te beseffen hoe urgent het probleem is, stelt Agema (PVV): het gaat om mensen die bedlegerig zijn en zorg nodig hebben. De lange wachtlijsten voor verpleeghuizen zorgen volgens onafhankelijk Kamerlid Van Kooten voor gevaarlijke en mensonterende situaties.

Hijink (SP) betoogt dat de minister wel wijst op de rol van bijvoorbeeld zorgkantoren, zorgaanbieders en woningcorporaties, maar zelf te weinig doet en onvoldoende regie neemt. Er zijn concrete maatregelen nodig, zo sluit Sazias (50PLUS) zich daarbij aan.

De minister moet tegelijkertijd verschillende problemen in de zorg oplossen, concludeert Van der Staaij (SGP). Volgens hem komt het neer op simultaanschaken, waarbij je om te winnen op verschillende borden de juiste zetten moet blijven doen. De Jonge herkent zich daarin.

Bouwen

164.000 nieuwe plekken in verpleeghuizen. Die moeten er volgens onderzoek van TNO tot 2040 komen om te voldoen aan de groeiende vraag en om bestaande locaties te vervangen. Per regio moet in kaart worden gebracht hoe groot de behoefte is, zegt de minister.

Er moeten op korte termijn meer plekken komen, zegt Bergkamp (D66). Zij pleit voor tijdelijke verpleeghuizen en het ombouwen van leegstaande panden. Ook De Jonge wil zoeken naar versnelling om extra capaciteit te creƫren.

Hebben zorginstellingen wel voldoende geld om extra plekken te bouwen? Laan (VVD) betwijfelt dat. Daarom suggereert ze om het geld dat bedoeld is voor het verbeteren van de kwaliteit, deels hiervoor te gebruiken.

Bij het bouwen van nieuwe woningen zouden we voorrang moeten geven aan huizen voor ouderen met een zorgbehoefte, vindt Geluk (CDA). Ze wil onder andere dat er meer kangoeroewoningen komen, zodat het verlenen van mantelzorg eenvoudiger wordt.

Zorg thuis

Als mensen door de oplopende wachtlijsten langer moeten wachten, moet de zorg thuis op orde zijn, benadrukt Kerstens (PvdA). En daarom is het volgens Ellemeet (GroenLinks) een slechte zaak dat het budget voor wijkzorg niet volledig wordt uitgegeven.

Dat de uitgaven voor wijkzorg lager zijn uitgevallen dan verwacht, zo redeneert de minister, kan ook komen doordat men vaker een beroep heeft gedaan op Wlz-zorg.

De Kamer stemt op 21 januari over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist