Debat over nieuw steunpakket

3 november 2020, debat - Het kabinet komt met nieuwe maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De Kamer debatteert erover met de ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Op 24 september debatteerde de Kamer over het derde steunpakket voor burgers en bedrijven. Omdat het kabinet daarna nieuwe beperkende maatregelen heeft getroffen, zullen de kosten van dit pakket hoger uitvallen. In een brief van 27 oktober gaat het kabinet daarop in. In die brief kondigt het ook aanvullende steun aan voor horeca, cultuur, evenementen en sport.

Is het voldoende?

Aartsen (VVD) roept het kabinet op om samen met ondernemers en vakbonden te bekijken welke aanvullende steunmaatregelen nodig zijn. En bied snel duidelijkheid, raadt Van Weyenberg (D66) het kabinet aan.

Wie helpen we wel en wie helpen we niet? Bruins (ChristenUnie) wil dat de overheid uiteindelijk vooral inzet op bedrijven die goed werkgeverschap tonen en die verantwoord en eerlijk ondernemen.

De steunmaatregelen zijn volstrekt onvoldoende, vindt Van Haga: als de overheid schade toebrengt, moet ze die 100% compenseren.

Het kabinet zet voluit in op baan- en inkomensbehoud, zegt minister Wiebes. En om te bepalen of het voldoende is, is er voortdurend nauw contact met de verschillende sectoren. De overheid kan niet 100% vergoeden, betoogt de minister, maar hij zegt toe dat bij de steun rekening wordt gehouden met de buffers van ondernemingen.

We moeten doen wat nodig is, maar ook oog hebben voor de transitie, benadrukt minister Hoekstra. Hij constateert achteraf liever dat gesteunde bedrijven uiteindelijk toch failliet zijn gegaan, dan dat kansrijke bedrijven failliet zijn gegaan omdat ze onvoldoende gesteund zijn.

Versobering

Volgens het derde steunpakket wordt een aantal maatregelen per 1 januari 2021 versoberd. Zie daarvan af, zegt De Jong (PVV). Hij wil dat bedrijven meer perspectief wordt geboden, in ieder geval tot en met het eerste kwartaal van 2021.

Van Kent (SP) vindt het onbegrijpelijk dat de NOW-loonsteun wordt verminderd, terwijl bedrijven op last van de overheid gesloten zijn. De versoberingen zijn heel onverstandig, vindt ook Van Brenk (50PLUS), zeker zolang de om- en bijscholing nog niet goed van de grond komt. Azarkan (DENK) wil onder meer af van de partnertoets in de Tozo-regeling voor zelfstandigen.

Van een versobering in de NOW tussen 1 oktober en 1 januari is geen sprake, zegt Koolmees. De voorgenomen aanpassingen per 1 januari beziet hij aan de hand van de ontwikkelingen in de komende tijd. De minister wil de partnertoets in de Tozo handhaven, vanwege de overeenkomst met de bijstand.

Crisisbanen

Asscher (PvdA) wil zo veel mogelijk crisisbanen voor mensen die hun werk verliezen. Hij vraagt het kabinet om geld uit te trekken voor de aanstelling van bijvoorbeeld meer boa's en ondersteuners in het onderwijs. Tijdelijke crisisbanen kunnen de nood lenigen en mensen actief houden op de arbeidsmarkt, betoogt Palland (CDA).

Minister Koolmees zegt dat hij bezig is met het in kaart brengen van de mogelijkheden van zogenoemde corona- of crisisbanen. Die kunnen zijns inziens een tweesnijdend zwaard zijn: werkloosheid voorkomen én tekorten in zorg, onderwijs en handhaving bestrijden. Op 17 november wil hij de Kamer daarover rapporteren. Geef instellingen daarbij de ruimte, bepleit Van Weyenberg (D66).

Quarantaine

Hoe kunnen we mensen aanmoedigen om zich aan de quarantaineplicht te houden, vraagt Smeulders (GroenLinks). Hij denkt aan een quarantainevergoeding. En steun ook bedrijven die getroffen worden doordat werknemers in quarantaine moeten, zegt Aartsen (VVD). Daar sluit Stoffer (SGP) zich bij aan: het mag niet zo zijn dat werkgevers hun personeel afraden om de corona-app te gebruiken.

Koolmees zegt naar mogelijkheden te zoeken, maar wijst erop dat het moeilijk is om de noodzakelijke gegevens te achterhalen. De minister belooft niks, maar doet zijn best om "iets werkbaars te maken".

Kwetsbare mensen

Smeulders (GroenLinks) vraagt aandacht voor mensen die ondanks alle maatregelen in de problemen komen. Hij roept het kabinet op om met een crisisinkomen te voorkomen dat "honderdduizenden Nederlanders hun rekeningen niet meer kunnen betalen". Bied in overleg met de gemeenten maatwerk voor knelgevallen, voegt Palland (CDA) toe.

Er zijn mensen die we niet terugzien in de bijstand of de WW, reageert Koolmees, en die willen we niet tussen wal en schip laten vallen. Maar een crisisinkomen komt er niet, aldus de minister.

De Kamer stemt op 10 november over de moties die tijdens het debat zijn ingediend.

Zie ook: