Debat over het burgerinitiatief Internetpesters aangepakt

12 februari 2020, burgerinitiatief - Slachtoffers van pesten op internet moeten meer rechten krijgen, zo bepleit het burgerinitiatief Internetpesters aangepakt. De Kamer debatteert hierover met minister Dekker (Rechtsbescherming).

Pesten, stalken, bedreigen, posten van (seksueel getinte) privéopnames en identiteitsdiefstal. Zo'n 135.000 mensen ondertekenden het burgerinitiatief dat dit soort zaken harder wil aanpakken. Peter R. de Vries, die het burgerinitiatief toelicht, pleit voor het versterken van de rechtspositie van internetslachtoffers.

Gegevens daders

Verplicht providers en socialemediabedrijven om gegevens van daders te verstrekken, zo vraagt Peter R. de Vries. Dit maakt het volgens hem voor slachtoffers makkelijker om actie te ondernemen.

Ook Özütok (GroenLinks) wil internetbedrijven verplichten om dadergegevens aan te leveren. Maar die zouden dan naar de overheid moeten gaan, benadrukt Van Nispen (SP), en niet rechtstreeks naar de slachtoffers. De SP'er pleit voor een laagdrempelige voorziening die slachtoffers van internetcriminaliteit kan adviseren.

Het moet duidelijk zijn wanneer internetbedrijven verplicht zijn gegevens te verstrekken, zegt Dekker. De rechter heeft daar in het verleden uitspraken over gedaan, maar hij vindt het een goed idee om dit ook expliciet in de wet vast te leggen. Maar internetbedrijven hebben volgens de minister ook een eigen verantwoordelijkheid: een rechterlijke uitspraak is niet altijd nodig.

Snel verwijderen content

Snelheid is het sleutelwoord, zegt Van Beukering (D66). Ook Van Gent (VVD) pleit voor een daadkrachtige aanpak bij het verwijderen van schadelijke, illegale content van internet. Initiatiefnemer Peter R. de Vries vindt dat een aangifte bij de politie voldoende moet zijn om content te laten verwijderen.

Er moet een eenvoudige, snelle en goedkope procedure komen om content die overduidelijk onrechtmatig is, snel van internet te halen, zegt Dekker. Maar daarin moet de rechter volgens hem dan wel een oordeel vellen, ook om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. De minister laat onderzoeken hoe dit het beste geregeld kan worden.

Nationaal rapporteur

Misdaad verschuift steeds meer van de fysieke wereld naar internet, stelt Van Toorenburg (CDA) vast. Zij pleit daarom voor het aanstellen van een nationaal rapporteur internetcriminaliteit. Van der Staaij (SGP) steunt haar daarin: het moet niet uitmaken of strafbare daden op straat of op internet worden gepleegd.

2016

Het burgerinitiatief is in 2016 bij de Kamer ingediend. Het heeft te lang geduurd voor de regering erop reageerde en het werd behandeld, vinden verschillende woordvoerders. Markuszower (PVV) is daarin het felst: minachting van de mensen die het burgerinitiatief hebben getekend en een schoffering van de initiatiefnemers en de slachtoffers.

De Kamer stemt op 18 februari over de tijdens het debat ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Gemist