Debat over de stort van granuliet in een natuurplas

2 december 2020, debat - Heeft het bedrijfsleven invloed uitgeoefend op een besluit van Rijkswaterstaat om granulietstort in een natuurplas toe te staan? De Kamer rondt het debat af dat ze hier al eerder over voerde met minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Welke belangen hadden de overhand bij het storten van granuliet in een natuurplas? Het belang van het bedrijf dat het kwijt moest of het belang van milieu, leefomgeving en omwonenden? Of was het mogelijk zelfs strafbaar? De Kamer is er verdeeld over.

Granuliet

Granuliet is een restproduct van de productie van asfalt. Bij het project Over de Maas is er granuliet gestort in een natuurplas. Zowel de omwonenden als deskundigen maken zich zorgen over de schadelijkheid van granuliet. Van Aalst (PVV) vindt dat er duidelijkheid moet komen.

Onder anderen Van Eijs (D66) en Van Esch (PvdD) vragen het kabinet om in het vervolg ecologische belangen de doorslag te laten geven bij het eventueel storten van granuliet.

Staatssecretaris Van Veldhoven benadrukt net als in het vorige debat dat er geen juridische gronden zijn om de stort van granuliet te stoppen, omdat aan de bestaande regels is voldaan. Overigens is het storten in dit specifieke project wel voorlopig stilgelegd.

Invloed

Uit een reportage van Zembla zou bovendien blijken dat de asfaltindustrie invloed heeft uitgeoefend op ambtenaren van Rijkswaterstaat. Daardoor zouden zij de stof granuliet hebben aangemerkt als "grond", zodat het gestort kon worden. Laçin (SP), Van Brenk (50PLUS), Kröger (GroenLinks) en Van Esch (PvdD) vragen het kabinet om de status van granuliet als grond zo snel mogelijk te herzien.

De commissie-Kuijken heeft onderzoek gedaan naar het besluitvormingsproces binnen IenW, maar vond geen bewijs voor directe beïnvloeding door de asfaltindustrie.

Moorlag (PvdA) vraagt om aanvullend onderzoek naar mogelijke integriteitsschendingen. Minister Van Nieuwenhuizen antwoordt geen enkele reden te hebben om aan de integriteit van de mensen van Rijkswaterstaat of het ministerie te twijfelen, maar zij is wel bereid om lessen te leren uit deze casus.

Toekomst

De stort heeft bij de omwonenden tot hevige emoties geleid, en zoiets moet een volgende keer voorkomen worden. Daarom vragen Van Eijs (D66), Dik (ChristenUnie), Ziengs (VVD) en Von Martels (CDA) het kabinet om de regelgeving zo vorm te geven dat al vóór het verlenen van een ontgrondingsvergunning overleg plaatsvindt met alle betrokkenen, publiek en privaat, met het oog op de begeleiding van het project en een ordelijke uitvoering. Dat wil de minister graag overwegen.

De Kamer sprak eerder over dit onderwerp op 27 oktober 2020. Over de bij het debat ingediende moties wordt gestemd op 8 december 2020.

Zie ook: