Coalitie blijft bij onder water zetten Hedwigepolder

28 januari 2015, debat - PVV, SP, CDA en SGP zijn tegen het onder water zetten van de Hertogin Hedwigepolder. Maar staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) houdt vast aan ontpoldering en wordt daarin gesteund door coalitiepartijen VVD en PvdA.

In 2005 ondertekenden Nederland en België vier Scheldeverdragen. Het doel was de Antwerpse haven beter bereikbaar te maken voor grote schepen. Daarvoor moet de Westerschelde regelmatig worden uitgediept. Omdat de natuur op de bodem hierdoor wordt vernield, moet als compensatie op andere plekken nieuwe natuur worden gecreëerd. De twee landen spraken daarom af 440 hectare land onder water te zetten, waaronder de Hedwigepolder. In Zeeland was en is hier veel weerstand tegen. Voor Graus (PVV), Van Bommel (SP), Geurts (CDA) en Dijkgraaf (SGP) is dit reden om de plannen hiervoor opnieuw ter discussie te stellen.

Mogelijke alternatieven voor ontpoldering

Het ontpolderen van vruchtbare landbouwgrond is "verschrikkelijk", zegt Heerema (VVD), maar noodzakelijk om internationale verdragen na te komen. Geurts betoogt dat de mensen die in de Hedwigepolder wonen en werken, niet de dupe mogen worden van de ecologische doelstellingen. Volgens Van Bommel is er onvoldoende gekeken naar buitendijkse mogelijkheden voor het creëren van nieuwe natuur, zoals het aanleggen van strekdammen. Maar Leenders (PvdA) stelt dat dit soort alternatieven onvoldoende natuurcompensatie opleveren. Bovendien zijn ze veel duurder, zegt Dijksma.

Twijfels over bijdrage aan natuur

Zorgt het ontpolderen daadwerkelijk voor een verbetering van het ecosysteem in de Westerschelde? Graus denkt van niet: er zal vooral vervuild slib uit de Antwerpse haven in terechtkomen. Bovendien, zo betoogt Dijkgraaf, blijkt uit onderzoek dat het ecosysteem ook zonder de ontpoldering verbetert en een nieuw evenwicht bereikt. Bij dit soort projecten is er altijd een onzekerheidsmarge, reageert de staatssecretaris, maar zij is ervan overtuigd dat ontpoldering wel degelijk bijdraagt aan het herstel van het ecosysteem in de Westerschelde.

De Kamer stemt 3 februari over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.