Burgerinitiatief: een dier is géén ding

20 september 2017, burgerinitiatief - Pak dierenmishandeling harder aan en verhoog de straffen, want "een dier is géén ding". De Kamer bespreekt het burgerinitiatief dat dit bepleit.

Dieren kunnen niet voor zichzelf spreken, zegt Jamie Jane Bosman, organisator en woordvoerder van burgerinitiatief Een dier is géén ding. Haar doel is om pijn en lijden van onschuldige dieren door menselijk toedoen te voorkomen door dierenmishandeling zwaarder te laten bestraffen.

Hogere maximumstraffen zullen dierenmishandeling niet voorkomen, denkt Van Dam (CDA). Het gaat volgens hem om aangeleerd gedrag. Hij pleit voor onderzoek naar de achterliggende oorzaak en voor het verhogen van de pakkans.

Dierenrechten in wetgeving

De afgelopen jaren is er in de wetgeving meer aandacht voor de rechten van dieren. Zo is in 2013 de intrinsieke waarde van dieren vastgelegd in de Wet dieren. Maar voor Arissen (PvdD) gaat dit niet ver genoeg. Zij bereidt een initiatiefwetsvoorstel voor om de basisrechten van dieren in de Grondwet op te nemen.

Houdverbod

Minister Blok (Veiligheid en Justitie) is bezig met een wetsvoorstel om een houdverbod als zelfstandige maatregel op te kunnen leggen aan dierenmishandelaars. Hiervoor is brede steun.

Dierenmishandelaars moet een levenslang houdverbod kunnen worden opgelegd, betogen Arissen en Graus (PVV). Maar Blok betwijfelt of zo'n maatregel wel proportioneel is: de (internationale) rechter zal het een te zware straf vinden.

Is er wel voldoende capaciteit om een opgelegd houdverbod structureel te handhaven? Buitenweg (GroenLinks) heeft daar grote twijfels over.

Suggesties

De woordvoerders doen voorstellen om dierenmishandeling effectiever aan te pakken.

  • Lodders (VVD): hogere boetes kunnen afschrikwekkend werken
  • Futselaar (SP): de schakels in de strafrechtketen moeten voldoende kennis van en aandacht voor dierenmishandeling hebben
  • De Groot (D66): de verschillende diensten, zoals meldnummer 144 Red een dier en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, moeten beter met elkaar communiceren

De Kamer stemt 26 september over de ingediende moties.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort

  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.

  • Kijk het debat terug via Debat Gemist