Bouw moskee Gouda leidt tot discussie over financiering

11 juni 2015, debat - De voorgenomen bouw van een moskee in Gouda leidt niet alleen tot discussie in die gemeente, maar ook tot een Kamerdebat met minister Van der Steur (Veiligheid) over de financiering van moskeeën.

Een Kamerdebat over de bouw van een Goudse moskee is overbodig, stelt Berndsen (D66), want de gemeenteraad gaat erover. Het is een zaak die vooral Gouda aangaat, vindt ook de minister. Het debat en de schriftelijke vragen dragen bij aan een negatief beeld waardoor Nederlanders onterecht bang worden voor de islam, betoogt Kuzu (GrKÖ). Hij hekelt de rol daarin van de media, de PVV en de christelijke partijen. PVV'er De Graaf stelt dat de islam niets toevoegt en wezensvreemd is aan joods-christelijke waarden, normen en tradities: elke moskee is er een te veel.

Zorgen over buitenlandse financiering moskeeën

Gebeurt er voldoende om te voorkomen dat buitenlandse overheden of fundamentalistische organisaties invloed krijgen op Nederlandse moskeeën? Het kabinet moet meer doen om financiering door onvrije landen of salafistische organisaties te voorkomen, vindt Oskam (CDA). Wie betaalt, bepaalt, zegt Segers (ChristenUnie), die stelt dat het salafisme haaks staat op de Nederlandse rechtsstaat en vrijheden. Ook Tellegen (VVD) en Bontes (GrBvK) willen beïnvloeding door radicale en extremistische predikers en groeperingen voorkomen. Karabulut (SP) pleit voor meer transparantie, zodat de financiering van moskeeën duidelijk is. Maak moskeebesturen weerbaar tegen invloed van politieke salafisten, suggereert Marcouch (PvdA), bijvoorbeeld door eigendomsverhoudingen goed vast te leggen.

De Kamer stemt op 16 juni over de moties die bij het debat zijn ingediend.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.