Antwoord schriftelijke vragen : Antwoord op vragen van het lid Akerboom over een restaurant waar mensen zelf een kip slachten
Vragen van het lid Akerboom (PvdD) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over een restaurant waar mensen zelf een kip slachten (ingezonden 17 mei 2023).
Antwoord van Minister Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen 6 juni
2023).
Vraag 1
Heeft u gezien dat gasten van een nieuw restaurant in Arnhem zelf een kip mogen/moeten
slachten wanneer zij kippenvlees bestellen?1
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Deelt u de mening dat het verwerpelijk is om het doden van een dier in te zetten als
marketingstunt of publiekstrekker?
Antwoord 2
Ik ben van mening dat het belangrijk is om eerlijke informatie over voedsel
aan de consument te geven. In dit restaurant gebeurt dit, waarbij wet- en regelgeving
ten aanzien van dierenwelzijn en voedselveiligheid in acht wordt genomen. Daarnaast
past het bij het feit dat ik van mening ben, dat de consument ook een plicht heeft
om zelf te onderzoeken, zich te verdiepen en zelf kennis van zaken op te doen ten
aanzien van de oorsprong van zijn voedsel, zoals ik de Kamer eerder meldde. Dit concept
helpt de consument hierbij (Kamerstuk 2022Z22473).
Vraag 3
Kunt u bevestigen dat bij wet is vastgelegd dat een dier bij het doden elke vermijdbare
vorm van pijn, spanning of lijden moet worden bespaard?2
Antwoord 3
Ja.
Vraag 4
Kunt u bevestigen dat bij wet is vastgelegd dat een persoon die een dier doodt, aantoonbare
kennis en vaardigheden moet bezitten om het doden humaan en doeltreffend uit te voeren?3
Antwoord 4
Ja.
Vraag 5
Hoe kunt u garanderen dat deze bepalingen worden nageleefd, wanneer iedere bezoeker
van dit restaurant zelf een dier mag slachten?
Antwoord 5
Bij het desbetreffende restaurant wordt de bedwelmings- en dodingshandeling van het
dier niet door bezoekers uitgevoerd, maar door de uitbater die hier de nodige kennis
en vaardigheden voor bezit. Als toegestane bedwelmingsmethode wordt een penschiettoestel
ingezet, waarna het dier wordt verbloed in een trechter. De bewering dat bij dit restaurant
iedere bezoeker zelf een dier mag slachten is in dit geval niet juist.
Vraag 6
Hoe houdt u hier toezicht op?
Antwoord 6
Het toezicht op de (thuis)slacht van pluimvee buiten een slachthuis vindt plaats op
basis van meldingen. Per melding wordt een afweging gemaakt of er potentieel sprake
is van een overtreding en of een fysieke inspectie wordt uitgevoerd. In dit specifieke
geval zijn beelden teruggekeken van het proces4 en is telefonisch contact opgenomen met de uitbater. Hierbij zijn geen afwijkingen
van regelgeving geconstateerd.
Vraag 7
Wat gaat u voor actie ondernemen richting dit restaurant?
Antwoord 7
Ik ben niet voornemens om verdere actie te ondernemen richting dit restaurant.
Vraag 8
Kunt u deze vragen ieder afzonderlijk en binnen de daarvoor gestelde termijn beantwoorden?
Antwoord 8
Ja.
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
P. Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bijlagen
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.