Antwoord schriftelijke vragen : Antwoord op vragen van het lid Ouwehand over het meedoen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe 'Carnivoor? Geef het door!'
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het meedoen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe «Carnivoor? Geef het door!» (ingezonden 23 februari 2022).
Antwoord van Minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) (ontvangen 9 maart
2022).
Vraag 1
Bent u ermee bekend dat een veel plantaardig(er) dieet een enorm positieve bijdrage
kan leveren aan onder andere het dempen van de klimaatverandering, het herstel van
de natuur en het voorkomen van nieuwe pandemieën? Ziet u hier – als lid van een kabinet
met klimaat- en natuurambities – ook een mooie rol voor zichzelf om met een relatieve
kleine aanpassing in het aanbod van voedsel (op uw departement) een voortrekkersrol
te nemen?1
Antwoord 1
Ik ben bekend met de positieve bijdrage die een gebalanceerd voedingspatroon kan leveren
aan mens en milieu. In 2021 is een JenV brede2 CO2 voetafdruk opgesteld. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat voedsel en dranken
7% van de CO2 emissie van heel JenV veroorzaakt. De categorie voedsel en dranken staat hiermee
op de derde positie in de ranglijst van emissiebronnen. Vastgoed gerelateerde emissies
vormen met 44% de grootste categorie, gevolgd door vervoer met 42%. Op grond van de
uitkomsten van de CO2 voetafdruk worden momenteel maatregelen vormgegeven om de emissies van JenV terug
te dringen.
Vraag 2
Onderschrijft u de wetenschappelijke inzichten dat een plantaardig(er) dieet zelfs
dubbele klimaatwinst oplevert: niet alleen zorgt een afname van het aantal dieren
dat wordt gefokt en gedood voor voedsel voor een forse afname van de uitstoot van
broeikasgassen, ook zorgt het ervoor dat er landbouwgrond vrijkomt (die immers niet
meer nodig is voor het verbouwen van veevoer) die kan worden teruggeven aan de natuur
om zo blijvend veel meer CO2 vast te leggen?3
Antwoord 2
Het kabinet zet in op een gezond en duurzaam voedingspatroon, gebaseerd op de Schijf
van Vijf van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum biedt informatie op basis van
wetenschappelijke en onafhankelijke inzichten. Onderdeel hiervan is dat een toename
van het aandeel plantaardige eiwitten in het voedingspatroon een belangrijke bijdrage
kan leveren aan zowel het klimaat, als aan de gezondheid. Daarmee onderschrijft dit
kabinet deze wetenschappelijke inzichten.
Vraag 3
Bent u bekend met het besluit van de burgemeester van New York om op alle scholen
in de stad op vrijdag voortaan plantaardige maaltijden in de kantines aan te bieden
(Vegan Fridays)? Deelt u de mening dat ook hier het mes aan meerdere kanten snijdt,
namelijk én klimaatwinst én een gevarieerd en gezond menu en een goed voorbeeld voor
de scholieren?4
Antwoord 3
Ja, hier ben ik mee bekend. In Nederland is eten volgens de Schijf van Vijf het uitgangspunt
voor een gezond voedingspatroon. Plantaardige maaltijden dragen bij aan klimaatwinst
en een gevarieerd en gezond menu. Binnen JenV5 worden bij de verschillende bedrijfsrestaurants en bij de catering voor vergaderingen
daarom steeds meer ingezet op plantaardige voeding. JenV volgt de Rijksbrede initiatieven
op dit gebied.
Vraag 4
Bent u bereid mee te doen met de Nationale week zonder vlees en zuivel (van 7 tot
en met 13 maart aanstaande)? Doet uw departement ook mee?
Antwoord 4
Het Ministerie van JenV doet net als veel andere onderdelen van de rijksoverheid mee
aan deze nationale week in verschillende bedrijfsrestaurants van de kantoorpanden.
Vraag 5
Bent u bereid om op uw departement het principe «Carnivoor? Geef het door!» in te
voeren, wat inhoudt dat plantaardig voedsel (geen vlees en andere dierlijke producten)
de norm wordt, waarbij ambtenaren en gasten van het ministerie op bestelling dierlijke
producten kunnen eten zodat niemand in keuzevrijheid wordt beperkt?
Antwoord 5
Het Ministerie van JenV (zie eerdere voetnoten) heeft zich, net als veel andere ministeries,
aangesloten bij de Rijksbrede visie circulaire catering waarin plantaardige voeding
een belangrijk onderdeel is.
Vraag 6
Kunt u deze vragen (alleen namens uw eigen departement) beantwoorden voor 7 maart
2022?
Antwoord 6
Ik heb getracht de antwoorden voor mijn departement alvorens 7 maart toe te sturen
aan uw Kamer. Dit is helaas net niet gelukt.
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.