Antwoord schriftelijke vragen : Antwoord op vragen van het lid Ouwehand over het meedoen van het ministerie van Algemene Zaken aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe ‘Carnivoor? Geef het door!’
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister-President over het meedoen van het Ministerie van Algemene Zaken aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe «Carnivoor? Geef het door!» (ingezonden 23 februari 2022).
Antwoord van Minister-President Rutte (Algemene Zaken) (ontvangen 8 maart 2022).
Vraag 1
Bent u ermee bekend dat een veel plantaardig(er) dieet een enorm positieve bijdrage
kan leveren aan onder andere het dempen van de klimaatverandering, het herstel van
de natuur en het voorkomen van nieuwe pandemieën en ziet u hier – als lid van een
kabinet met klimaat- en natuurambities – ook een mooie rol voor uzelf om met een relatief
kleine aanpassing in het aanbod van voedsel (op uw departement) een voortrekkersrol
te nemen?1
Antwoord 1
Ik ben bekend met de positieve bijdrage die een gebalanceerd voedingspatroon kan leveren
aan mens en milieu. Bedrijfsrestaurants van de overheid voldoen daarom aan het MVI-inkoopcriterium
Overheidsniveau Gezonde Catering. Het Overheidsniveau Gezonde Catering gaat uit van
de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Hierdoor wordt stap voor stap
gewerkt aan het verschuiven van het aanbod richting de Schijf van Vijf met gezondere
en duurzamere keuzes. Hoe meer producten uit de Schijf van Vijf er worden aangeboden,
hoe beter het is voor mens en milieu. Hiermee worden werknemers bij de rijksoverheid
geholpen om ook op het werk gezonder en duurzamer te eten en te drinken in het bedrijfsrestaurant,
de koffiecorner en tijdens bijeenkomsten.
Vraag 2
Onderschrijft u de wetenschappelijke inzichten dat een plantaardig(er) dieet zelfs
dubbele klimaatwinst oplevert: niet alleen zorgt een afname van het aantal dieren
dat wordt gefokt en gedood voor voedsel voor een forse afname van de uitstoot van
broeikasgassen, ook zorgt het ervoor dat er landbouwgrond vrijkomt (die immers niet
meer nodig is voor het verbouwen van veevoer) die kan worden teruggeven aan de natuur
om zo blijvend veel meer CO2 vast te leggen?2
Antwoord 2
Het kabinet zet in op een gezond en duurzaam voedingspatroon, gebaseerd op de Schijf
van Vijf van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum biedt informatie op basis van
wetenschappelijke en onafhankelijke inzichten. Onderdeel hiervan is dat een toename
van het aandeel plantaardige eiwitten in het voedingspatroon een belangrijke bijdrage
kan leveren aan zowel het klimaat, als aan de gezondheid. Daarmee onderschrijft dit
kabinet deze wetenschappelijke inzichten. Om toe te werken naar een duurzamer voedingspatroon
van de consument, is het belangrijk om naar de kansen én obstakels te kijken binnen
het hele voedselsysteem, van boer tot consument, en alles wat daar tussen zit in de
keten.
Vraag 3
Deelt u de mening dat iemand die Olympisch kampioen wil worden onmogelijk een aanpak
links kan laten liggen die zulke klinkende resultaten oplevert?
Antwoord 3
Ik deel de mening dat een gebalanceerd en duurzaam voedingspatroon, gebaseerd op de
Schijf van Vijf en een daarmee gepaard gaande toename van het aandeel plantaardige
eiwitten in het voedingspatroon, een bijdrage kan leveren aan de klimaatopgave. Daarom
is het van belang dat het Voedingscentrum hierover informatie blijft verstrekken.
Vraag 4
Bent u bekend met het besluit van de burgemeester van New York om op alle scholen
in de stad op vrijdag voortaanplantaardige maaltijden in de kantines aan te bieden
(Vegan Fridays) en deelt u de mening dat ook hier het mes aan meerdere kanten snijdt,
namelijk én klimaatwinst én een gevarieerd en gezond menu en een goed voorbeeld voor
de scholieren?3
Antwoord 4
Ik ben bekend met dit besluit. In Nederland is eten volgens de Schijf van Vijf het
uitgangspunt voor een gezond voedingspatroon. Als je eet volgens de Schijf van Vijf
dan eet je producten die gezondheidswinst opleveren. Ook is het goed voor het milieu.
Plantaardige maaltijden dragen bij aan klimaatwinst en een gevarieerd en gezond menu.
In Nederland zetten we in op voedseleducatie via de Gezonde School, Jong Leren Eten
en de Gezonde Schoolkantine. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat het in
Nederland geen wettelijke taak van het onderwijs is om een lunch aan te bieden, daarnaast
is bij lang niet elke school een kantine aanwezig.
Vraag 5
Heeft u gelezen dat de voorzitter van de Duitse land- en tuinbouworganisatie inmiddels
van mening is dat de opmars van een plantaardig eetpatroon goede kansen biedt voor
boeren en voor de landbouw uiteindelijk meer voordelen dan nadelen kent en deelt u
deze inzichten?4
5
Antwoord 5
Zie het antwoord op vraag 2. Ik deel het inzicht dat een plantaardig eetpatroon ook
goede kansen biedt voor de landbouw.
Vraag 6
Bent u bereid mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (van 7 tot en met 13 maart aanstaande) en doet uw departement ook mee?
Antwoord 6
De bedrijfscatering op mijn ministerie is deelnemer aan de Nationale Week Zonder Vlees
& Zuivel.
Vraag 7
Bent u bereid om op uw departement het principe «Carnivoor? Geef het door!» in te voeren, wat inhoudt dat plantaardig voedsel (geen vlees en andere dierlijke
producten) de norm wordt, waarbij ambtenaren en gasten van het ministerie op bestelling
dierlijke producten kunnen eten zodat niemand in keuzevrijheid wordt beperkt?
Antwoord 7
Het Ministerie van AZ heeft zich net als veel andere ministeries aangesloten bij de
Rijksbrede visie circulaire catering waarin plantaardige voeding een belangrijk onderdeel
is. Concreet betekent dit dat bij alle nieuwe aanbestedingen voor de catering de eiwittransitie
een belangrijk aspect is.
Vraag 8
Kunt u deze vragen (alleen namens uw eigen departement) beantwoorden voor 7 maart
2022?
Antwoord 8
Ik heb getracht de antwoorden voor mijn departement voor 7 maart 2022 toe te sturen
aan uw Kamer. Dit is helaas niet gelukt.
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
M. Rutte, minister van Algemene Zaken
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.