Antwoord schriftelijke vragen : Antwoord op vragen van het lid Ouwehand over het meedoen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe ‘Carnivoor? Geef het door!’
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het meedoen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe «Carnivoor? Geef het door!» (ingezonden 23 februari 2022).
Antwoord van Minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen
7 maart 2022).
Vraag 1
Bent u ermee bekend dat een veel plantaardig(er) dieet een enorme positieve bijdrage
kan leveren aan onder andere het dempen van de klimaatverandering, het herstel van
de natuur en het voorkomen van nieuwe pandemieën en ziet u hier -als lid van een kabinet
met klimaat- en natuurambities – ook een mooie rol voor uzelf om met een relatief
kleine aanpassing in het aanbod van voedsel (op uw departement) een voortrekkersrol
te nemen?1
Antwoord 1
Ik ben bekend met de positieve bijdrage die een gebalanceerd voedingspatroon kan leveren
aan mens en milieu.
In 2021 heeft BZK, volgens de methode van de CO2 prestatieladder, de CO2footprint van 2019 en 2020 inzichtelijk gemaakt. Meer informatie hierover kunt u vinden
op Rijksoverheid.nl. FMHaaglanden heeft hiernaast, als concerndienstverlener voor BZK en contractbeheerder
voor de catering, een emissieonderzoek uitgevoerd voor de dienstverlening. Uit dit
onderzoek komt catering als grootste CO2 drijver.
Op grond van de uitkomsten van de CO2 footprint en het emissieonderzoek worden momenteel maatregelen vormgegeven om de
emissies van BZK terug te dringen. Voor catering zijn deze maatregelen toegespitst
op het terugdringen van voedselverspilling, het reduceren van (plastic) verpakkingsmateriaal
en de eiwittransitie.
Vraag 2
Onderschrijft u de wetenschappelijke inzichten dat een plantaardig(er) dieet zelfs
dubbele klimaatwinst oplevert: niet alleen zorgt een afname van het aantal dieren
dat wordt gefokt en gedood voor voedsel voor een forse afname van de uitstoot van
broeikasgassen, ook zorgt het ervoor dat er landbouwgrond vrijkomt (die immers niet
meer nodig is voor het verbouwen van veevoer) die kan worden teruggeven aan de natuur
om zo blijvend veel meer CO2 vast te leggen?2
Antwoord 2
Ik ben bekend met deze inzichten. Het kabinet zet in op een gezond en duurzaam voedingspatroon,
gebaseerd op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum biedt
informatie op basis van wetenschappelijke en onafhankelijke inzichten. Onderdeel hiervan
is dat een toename van het aandeel plantaardige eiwitten in het voedingspatroon een
belangrijke bijdrage kan leveren aan zowel het klimaat, als aan de gezondheid. Daarmee
onderschrijft dit kabinet deze wetenschappelijke inzichten.
Om toe te werken naar een duurzamer voedingspatroon van de consument, is het belangrijk
om naar de kansen èn obstakels te kijken binnen het hele voedselsysteem, van boer
tot consument, en alles wat daartussen zit in de keten.
Vraag 3
Bent u bekend met het besluit van de burgemeester van New York om op alle scholen
in de stad op vrijdag voortaan plantaardige maaltijden in de kantines aan te bieden
(Vegan Fridays) en deelt u de mening dat ook hier het mes aan meerdere kanten snijdt,
namelijk én klimaatwinst én een gevarieerd en gezond menu en een goed voorbeeld voor
de scholieren?3
Antwoord 3
Ik ben bekend met dit besluit. In Nederland is eten volgens de Schijf van Vijf het
uitgangspunt voor een gezond voedingspatroon. Als je eet volgens de Schijf van Vijf
dan eet je producten die gezondheidswinst opleveren. Ook is het goed voor het milieu.
Plantaardige maaltijden dragen bij aan klimaatwinst en een gevarieerd en gezond menu.
In Nederland zetten we in op voedseleducatie via de Gezonde School, Jong Leren Eten
en de Gezonde Schoolkantine. Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat het in
Nederland geen wettelijke taak van het onderwijs is om een lunch aan te bieden, daarnaast
is bij lang niet elke school een kantine aanwezig.
Vraag 4
Bent u bereid mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (van 7 tot en met 13 maart aanstaande) en doet uw departement ook mee?
Antwoord 4
De bedrijfscatering op mijn ministerie is deelnemer van de Nationale week zonder vlees
en zuivel.
Vraag 5
Bent u bereid om op uw departement het principe «Carnivoor? Geef het door!» in te voeren, wat inhoudt dat plantaardig voedsel (geen vlees en andere dierlijke
producten) de norm wordt, waarbij ambtenaren en gasten van het ministerie op bestelling
dierlijke producten kunnen eten zodat niemand in keuzevrijheid wordt beperkt?
Antwoord 5
Nee, want BZK levert de bijdrage op een andere wijze. Het Ministerie van BZK heeft
zich aangesloten bij de Rijksbrede visie circulaire catering waarin plantaardige voeding
een belangrijk onderdeel is. De eiwittransitie wordt meegenomen in de maatregelen
die BZK treft in de CO2-reductie (zie het antwoord op vraag 1).
Bedrijfsrestaurants van de overheid voldoen daarnaast aan het MVI-inkoopcriterium
Overheidsniveau Gezonde Catering. Hiermee worden werknemers bij de rijksoverheid geholpen
om ook op het werk gezonder en duurzamer te eten en te drinken in het bedrijfsrestaurant,
de koffiecorner en tijdens bijeenkomsten.
Vraag 6
Kunt u deze vragen (alleen namens uw eigen departement) beantwoorden voor 7 maart
2022?
Antwoord 6
Ik heb deze vragen voor of op 7 maart beantwoord.
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
H.G.J. Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.