Schriftelijke vragen : Het meedoen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe ‘Carnivoor? Geef het door!’
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het meedoen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe «Carnivoor? Geef het door!» (ingezonden 23 februari 2022).
Vraag 1
Bent u ermee bekend dat een (veel) plantaardig(er) dieet een enorme positieve bijdrage
kan leveren aan onder andere het dempen van de klimaatverandering, het herstel van
de natuur en het voorkomen van nieuwe pandemieën?1 Ziet u hier – als lid van een kabinet met klimaat- en natuurambities – ook een mooie
rol voor zichzelf om met een relatief kleine aanpassing in het aanbod van voedsel
(op uw departement) een voortrekkersrol te nemen?
Vraag 2
Onderschrijft u de wetenschappelijke inzichten dat een plantaardig(er) dieet zelfs
dubbele klimaatwinst oplevert?2 Niet alleen zorgt een afname van het aantal dieren dat wordt gefokt en gedood voor
voedsel voor een forse afname van de uitstoot van broeikasgassen, het zorgt er ook
voor dat er landbouwgrond vrijkomt (die immers niet meer nodig is voor het verbouwen
van veevoer) die kan worden teruggeven aan de natuur om zo blijvend veel meer CO2 vast te leggen.
Vraag 3
Bent u bekend met het besluit van de burgemeester van New York om op alle scholen
in de stad op vrijdag voortaan plantaardige maaltijden in de kantines aan te bieden
(Vegan Fridays)?3 Deelt u de mening dat ook hier het mes aan meerdere kanten snijdt, namelijk én klimaatwinst,
én een gevarieerd en gezond menu, én een goed voorbeeld voor de scholieren?
Vraag 4
Bent u bereid mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (van 7 tot en
met 13 maart aanstaande)? Doet uw departement ook mee?
Vraag 5
Past u het principe «Carnivoor? Geef het door!», wat inhoudt dat plantaardig voedsel
(geen vlees en andere dierlijke producten) de norm wordt, waarbij ambtenaren en gasten
van het ministerie op bestelling dierlijke producten kunnen eten zodat niemand in
keuzevrijheid wordt beperkt, nog steeds toe op uw ministerie?
Vraag 6
Kunt u deze vragen (alleen namens uw eigen departement) beantwoorden voor 7 maart
2022?
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.