Schriftelijke vragen : Het meedoen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe ‘Carnivoor? Geef het door!’
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het meedoen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe «Carnivoor? Geef het door!» (ingezonden 23 februari 2022).
Vraag 1
Bent u ermee bekend dat een veel plantaardig(er) dieet een enorme positieve bijdrage
kan leveren aan onder andere het dempen van de klimaatverandering, het herstel van
de natuur en het voorkomen van nieuwe pandemieën?1 Ziet u hier ook een mooie rol voor uzelf om met een relatieve kleine aanpassing in
het aanbod van voedsel (op uw departement) een voortrekkersrol te nemen?
Vraag 2
Onderschrijft u de wetenschappelijke inzichten dat een plantaardig(er) dieet zelfs
dubbele klimaatwinst oplevert, omdat een afname van het aantal dieren dat wordt gefokt
en gedood voor voedsel zorgt een voor een forse afname van de uitstoot van broeikasgassen
en omdat daarnaast een plantaardig dieet ervoor zorgt dat er landbouwgrond vrijkomt
(die immers niet meer nodig is voor het verbouwen van veevoer) die kan worden teruggeven
aan de natuur om zo blijvend veel meer CO2 vast te leggen?2
Vraag 3
Bent u bekend met het besluit van de burgemeester van New York om op alle scholen
in de stad op vrijdag voortaan plantaardige maaltijden in de kantines aan te bieden
(Vegan Fridays)? Deelt u de mening dat ook hier het mes aan meerdere kanten snijdt,
namelijk én klimaatwinst én een gevarieerd en gezond menu en een goed voorbeeld voor
de scholieren?3
Vraag 4
Heeft u gelezen dat de voorzitter van de Duitse land- en tuinbouworganisatie inmiddels
van mening is dat de opmars van een plantaardig eetpatroon goede kansen biedt voor
boeren en voor de landbouw uiteindelijk meer voordelen dan nadelen kent?4
5 Deelt u deze inzichten?
Vraag 5
Bent u bereid mee te doen met de Nationale week zonder vlees en zuivel (van 7 tot en met 13 maart aanstaande)? Doet u uw departement ook mee?
Vraag 6
Bent u bereid om op uw departement het principe «Carnivoor? Geef het door!» in te voeren, wat inhoudt dat plantaardig voedsel (geen vlees en andere dierlijke
producten) de norm wordt, waarbij ambtenaren en gasten van het ministerie op bestelling
dierlijke producten kunnen eten zodat niemand in keuzevrijheid wordt beperkt?
Vraag 7
Kunt u deze vragen (alleen namens uw eigen departement) beantwoorden voor 7 maart
2022?
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.