Schriftelijke vragen : Het meedoen van het ministerie van Defensie aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe ‘Carnivoor? Geef het door!’
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Defensie over het meedoen van het Ministerie van Defensie aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe «Carnivoor? Geef het door!» (ingezonden 23 februari 2022).
Vraag 1
Bent u ermee bekend dat een veel plantaardig(er) dieet een enorm positieve bijdrage
en impact kan leveren aan onder andere het dempen van de klimaatverandering, het herstel
van de natuur en het voorkomen van nieuwe pandemieën?1 Ziet u hier – als lid van een kabinet met klimaat- en natuurambities – ook een mooie
rol voor uzelf om met een relatieve kleine aanpassing in het aanbod van voedsel (op
uw departement) een voortrekkersrol te nemen?
Vraag 2
Onderschrijft u de wetenschappelijke inzichten dat een plantaardig(er) dieet zelfs
dubbele klimaatwinst oplevert? Niet alleen zorgt een afname van het aantal dieren
dat wordt gefokt en gedood voor voedsel voor een forse afname van de uitstoot van
broeikasgassen, ook zorgt het ervoor dat er landbouwgrond vrijkomt (die immers niet
meer nodig is voor het verbouwen van veevoer) die kan worden teruggeven aan de natuur
om zo blijvend veel meer CO2 vast te leggen?2
Vraag 3
Bent u bekend met het besluit van de burgemeester van New York om op alle scholen
in de stad op vrijdag voortaan plantaardige maaltijden in de kantines aan te bieden
(Vegan Fridays)? Deelt u de mening dat ook hier het mes aan meerdere kanten snijdt,
namelijk én klimaatwinst én een gevarieerd en gezond menu en een goed voorbeeld voor
de scholieren?3
Vraag 4
Bent u bereid mee te doen met de Nationale week zonder vlees en zuivel (van 7 tot en met 13 maart aanstaande)? Doet uw departement ook mee?
Vraag 5
Bent u bereid om op uw departement het principe «Carnivoor? Geef het door!» in te voeren, wat inhoudt dat plantaardig voedsel (geen vlees en andere dierlijke
producten) de norm wordt, waarbij ambtenaren en gasten van het ministerie op bestelling
dierlijke producten kunnen eten zodat niemand in keuzevrijheid wordt beperkt?
Vraag 6
Kunt u deze vragen (alleen namens uw eigen departement) beantwoorden voor 7 maart
2022?
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.