Poolse arbeidsmigranten zitten op een bank in een tijdelijke huiskamer.

Vanaf 1 mei 2007 geldt er volledig vrij verkeer van werknemers uit Cyprus, Malta, Polen, Slowakije, Hongarije, Tsjechiƫ, Sloveniƫ, Estland, Letland en Litouwen. De afgelopen jaren kwamen er veel arbeidsmigranten uit de nieuwe EU-lidstaten naar Nederland. Een groot deel kwam voor tijdelijk werk, bijvoorbeeld als seizoensarbeider. Maar ook veel arbeidsmigranten vestigden zich definitief in Nederland.

De komst van de arbeidsmigranten heeft positieve gevolgen voor de Nederlandse economie, maar er zijn ook negatieve effecten, bijvoorbeeld op het gebied van sociale zekerheid en leefbaarheid. Met het oog op de openstelling van de Nederlandse grenzen voor Bulgaren en Roemenen, bracht de Tweede Kamer de negatieve effecten in kaart om daaruit lessen te trekken voor de toekomst.

Het onderzoek is onderdeel van de Toekomst- en onderzoeksagenda van de Tweede Kamer. Het initiatief voor het onderzoek kwam vanuit de commissie voor SZW. Voor het onderzoek werd de Tijdelijke commissie Lessen uit recente Arbeidsmigratie ingesteld, waarin onder andere leden uit de commissie voor SZW zaten.