Kunstwerk over Grondwet onthuld

Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft samen met Kamerleden stilgestaan bij het 175-jarige bestaan van de Grondwet in de huidige vorm. Ook werd een kunstwerk onthuld in de Statenpassage van de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. Het werk meet 2,5 bij 3 meter, is gemaakt door twee jonge kunstenaars en is voor iedere bezoeker te bezichtigen.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp onthult samen met Kamerleden Pieter Omtzigt en Salima Belhaj het portret van Thorbecke.

Het portret bestaat uit dertig doeken. De kunstenaars, de broers Koen en Daan van Velsen, hebben een samengesteld portret gecreëerd van Rudolph Thorbecke, de man die met zijn commissie de grondwetherziening in 1848 mogelijk maakte. Op drieëntwintig doeken zijn symbolen te zien die verwijzen naar de 23 grondrechten van hoofdstuk 1 van de Grondwet.

Motie-Omtzigt

Op 3 november 2023 is het precies 175 jaar geleden dat de herziening van Thorbecke werd aangenomen. Met deze herziening werd Nederland een democratie met een gekozen parlement. Kamerlid Pieter Omtzigt diende een motie in om dit moment eer aan te doen. Zijn streven om 'de Grondwet op passende wijze een goede plaats te geven in het Kamergebouw, zodat iedereen aan de waarde hiervan herinnerd wordt', werd gesteund door een meerderheid in de Kamer. 

De kunstcommissie

De broers Van Velsen legden eind 2022 hun werk voor aan de Kunstcommissie van de Tweede Kamer. Kamerlid Salima Belhaj (D66), voorzitter van de Kunstcommissie, verrichte op 26 oktober 2023 samen met Omtzigt en Kamervoorzitter Vera Bergkamp de onthulling. Historicus Remieg Aerts was bij de onthulling; hij sprak over de totstandkoming van de Grondwetswijziging van 1848. Hij schetste welke ontwikkelingen hebben geleid tot de herziening van toen en wat het belang van deze Grondwetsherziening ook nu nog is. 

De grondwet tot leven

De Kamervoorzitter benadrukte dat dit kunstwerk in de Statenpassage het voor iedereen mogelijk maakt om even stil te staan bij de Grondwet. “Het kunstwerk is erop gericht om onze Nederlandse grondwet nog meer tot leven brengen. Tegelijkertijd is het een eerbetoon aan de geboorte van onze parlementaire democratie.”

Lees meer