Emancipatie
Op donderdag 5 april 2018 overlegde de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) over het emancipatiebeleid van dit kabinet. Hiervoor kwam minister Van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar de Kamer.Kijk of lees terug
Bekijk het overleg terug via Debat Gemist.
Agenda en verslag
U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via dezelfde link lezen.
Emancipatienota: nu de praktijk nog

Het recht op gelijke behandeling is wettelijk vastgelegd. Volgens de minister is gelijkheid in theorie goed geregeld, maar is de dagelijkse praktijk helaas weerbarstig. In de Emancipatienota 2018-2012: Principes in praktijk kondigt de minister stappen aan gericht op meer gelijkheid op de arbeidsmarkt, meer sociale veiligheid en acceptatie en meer genderdiversiteit en gelijke behandeling.
Vrouwen financieel onafhankelijk
De minister vindt het belangrijk dat vrouwen hun eigen keuzes in vrijheid kunnen maken. En dat ze daarbij niet afhankelijk zijn van hun partner of het armoedebeleid van de gemeente. Het aantal vrouwen dat werkt moet omhoog, net als het aantal uren dat vrouwen werken.
Meer sociale veiligheid en acceptatie
Het ministerie van OCW werkt samen met gemeentes en organisaties om de ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen te verbeteren. Ook werkt OCW aan het verbeteren van de sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI's). De minister zegt dat iedereen zich vrij moet voelen om te houden van wie hij of zij wil en dat iederee zichtbaar zichzelf moet kunnen zijn.
Genderdiversiteit
Het kabinet zal onnodige registratie van iemands geslacht beperken. Ook vindt het kabinet dat kinderen in hun ontwikkeling niet mogen worden belemmerd door normen over hoe mannen en vrouwen zich zouden moeten gedragen. Minister van Engelshoven vindt het goed als de media zich bewust zijn van hun invloed op normalisatie en acceptatie van andere dan de traditionele beelden.
Aantal vrouwen in leidinggevende posities blijft achter
Er zijn nog te weinig vrouwen in topposities, vindt de minister. Er is wel enige ontwikkeling, maar nog lang niet voldoende. Sinds 1 januari 2013 geldt een wettelijk streefcijfer van minimaal 30% vrouwen en minimaal 30% mannen in de raad van bestuur en raad van commissarissen van grote vennootschappen. Het streefcijfer maakt deel uit van de Wet bestuur en toezicht (Wbt).
De commissie Monitoring heeft een aantal aanbevelingen gedaan en stelt als doel dat op 31 december 2019 een aandeel van 20% vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen moet zijn gerealiseerd. Als dat niet lukt, is het advies om in 2020 het streefcijfer van 30% te vervangen door een afdwingbaar quotum van 30%.