Uitgelicht : Commissiedebat over leefstijlpreventie

Kamerleden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaan op woensdag 14 december 2022 van 15.00 tot 19.00 uur in debat over leefstijlpreventie. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt hiervoor naar de Kamer.

Volg live

Het overleg is in de Suze Groenewegzaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij het commissiedebat horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor iedereen. Het doel van leefstijlpreventie is ziekte voorkomen en een goede gezondheid behouden en bevorderen. Over het algemeen leidt een ongezonde leefstijl tot een lagere kwaliteit van leven. Dit is voornamelijk het geval in de latere levensjaren. Daarom is het van belang om zo vroeg mogelijk een gezonde leefstijl aan te leren. In het commissiedebat over leefstijlpreventie spreken de leden met de staatssecretaris over onderwerpen die hiermee te maken hebben, zoals overgewicht, roken en alcoholgebruik. Maar ook over mentale gezondheid en gehoorschade.

Overgewicht, voeding en bewegen

Als je te zwaar bent, loop je meer risico op andere ziektes. Daarom is er veel aandacht om te voorkomen dat mensen te zwaar worden of zelfs obesitas krijgen. Voeding is daarbij belangrijk. Goede informatie op verpakkingen kan helpen bij gezonde keuzes maken. Maar ook reclame en marketing speelt een rol. Er is speciale aandacht voor marketing gericht op kinderen en jongeren, bijvoorbeeld voor voeding en alcohol. Voldoende bewegen is ook belangrijk om te zorgen dat je niet te dik wordt. Voor dit onderwerp is er speciaal aandacht voor kinderen, want het is makkelijker om een goede (beweeg)gewoonte jong aan te leren dan later een slechte gewoonte af te leren.

Het commissiedebat leefstijlpreventie

Leefstijlpreventie is een belangrijk onderwerp. De commissie spreekt daarom met enige regelmaat met de staatssecretaris hierover. Zo kunnen de leden goed in de gaten houden hoe het gaat met de verschillende doelen en initiatieven. De vorige keer dat de commissie met de staatssecretaris over dit onderwerp sprak was op 24 maart 2022.