Uitgelicht : Commissiedebat over geneesmiddelenbeleid

Kamerleden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaan op woensdag 22 maart 2023 van 10.00 tot 14.00 uur in debat over geneesmiddelenbeleid. Minister Ernst Kuijpers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt hiervoor naar de Kamer.

Medicijnen

Volg live

Het overleg is in de Groen van Prinstererzaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij het commissiedebat horen. Zodra het woordelijk verslag van het overleg klaar is, kunt u dit via deze link lezen.

Over het commissiedebat geneesmiddelenbeleid

De commissie debatteert met enige regelmaat met de minister over beleid op het gebied van geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en andere medische producten. De vorige keer was op 9 juni 2022.

Nieuwe geneesmiddelen

Voordat een nieuw geneesmiddel op de markt komt, gaat hier een lang traject aan vooraf. De ontwikkeling en het testen van nieuwe geneesmiddelen kost veel tijd. Nieuwe geneesmiddelen zijn vaak ook duur. Over de prijs van deze dure, nieuwe geneesmiddelen wordt onderhandeld door het ministerie van VWS. Dit gebeurt tijdens de zogenaamde sluisprocedure. Ook deze procedure kan veel tijd kosten. Patiƫnten kunnen de nieuwe geneesmiddelen pas gaan gebruiken als deze procedure is afgerond. Veel mensen zouden willen dat dit sneller gaat, omdat de geneesmiddelen vaak voor de behandeling van ernstige ziektes bedoeld zijn.

Beschikbaarheid medische producten

Een ander belangrijk onderwerp is de beschikbaarheid van medische producten. Op welke manieren kan ervoor worden gezorgd dat geneesmiddelen, hulpmiddelen en andere medische producten, zoals mondkapjes, voldoende beschikbaar zijn en blijven in Nederland? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het maken van deze producten kan duur en ingewikkeld zijn. Bijvoorbeeld door dure technische apparatuur die nodig is. En soms zijn de grondstoffen schaars. Denk bijvoorbeeld aan grondstoffen die maar in een paar landen kunnen worden gewonnen, maar ook aan plasma uit bloed dat dient als grondstof voor geneesmiddelen.