E-mailprocedure : Verzoek om een reactie van de minister voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het signaleringsrapport van de IGJ

De vergadering is geweest

28 februari 2023
14:00 uur
Van: Commissie J&V 
Verzonden: dinsdag 28 februari 2023 14:17
Aan: GC-Commissie-J&V 
Onderwerp: J&V: Uitkomst e-mailprocedure: Verzoek van het lid Westerveld (GL) om een reactie van de minister voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het signaleringsrapport van de IGJ
 
Geachte (plv.) leden van de commissie voor Justitie en Veiligheid,
 
Onderstaand verzoek van het lid Westerveld (GL) wordt gesteund door de volgende fracties: VVD, D66, PVV, SP, PvdA, DENK, BBB. Van de overige fracties is geen reactie ontvangen. Daarmee is er voldoende steun voor het verzoek.
 
Overigens hebben ook de leden Omtzigt en Van Haga instemmend gereageerd. Dit telt echter op grond van art. 7.20 lid 1 RvO niet mee voor het resultaat.
 
De minister voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van VWS zullen worden verzocht een reactie op het rapport uiterlijk in de eerste week na het voorjaarsreces te doen toekomen.
 
Met vriendelijke groet,
Liselotte Nouse
Adjunct-griffier vaste commissie voor Justitie en Veiligheid


Van: Commissie J&V
Verzonden: vrijdag 24 februari 2023 14:38
Aan: GC-Commissie-J&V
Onderwerp: J&V: E-mailprocedure: Verzoek van het lid Westerveld (GL) om een reactie van de minister voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het signaleringsrapport van de IGJ
 
Geachte (plv.) leden van de commissie Justitie en Veiligheid,
 
Hieronder treft u een verzoek van het lid Westerveld (GL) om een reactie van de minister voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het signaleringsrapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over de jeugdbescherming, te ontvangen in de eerste week na het voorjaarsreces.
 
Graag verneem ik uiterlijk dinsdag 28 februari om 14:00 uur of u met dit verzoek kunt instemmen. Spoedig erna wordt u geïnformeerd over de uitkomst.
 
Met vriendelijke groet,
Liselotte Nouse
Adjunct-griffier vaste commissie voor Justitie en Veiligheid 
 
Van: Westerveld, L. 
Verzonden: vrijdag 24 februari 2023 14:25
Aan: Commissie J&V 
CC: Vijverberg, Y. 
Onderwerp: verzoek om emailprocedure jeugdbescherming
 
Beste griffier,
 
Gisteren publiceerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hun signaleringsrapport over de Jeugdbescherming met daarin een aantal snoeiharde conclusies waaruit blijkt dat adequate hulp aan jongeren en gezinnen in nood nog steeds uitblijft, het tekort aan specialistische behandelplekken blijft bestaan, het 9 van de 13 jeugdbeschermingsorganisaties niet lukt om kinderen met een beschermingsmaatregel aan een hulpverlener te koppelen en de rechtsbescherming op alle fronten tekort schiet. Dit is slechts een greep uit de conclusies. Het volledige rapport is hier te lezen: https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2023/02/23/signalen-jeugdbeschermingsketen
 
 
Zojuist informeerde de FNV ons over de onderhandelingen met het ministerie over de werkdruk van jeugdbeschermers. Zij constateren dat concrete stappen uitblijven om de werkdruk te verlagen:
https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2023/02/onderhandelingen-over-werkdrukverlaging-jeugdbesch
 
Ik wil hierover op korte termijn een debat met zowel de Minister van Rechtsbescherming als de Staatssecretaris van VWS en ga dat verzoek doen op de volgende Regeling van Werkzaamheden. Voorafgaande daarin zou ik graag via deze weg om een kabinetsreactie willen vragen waarin zij ingaan op:
  1. De belangrijkste bevindingen uit het Inspectierapport
  2. Het bericht van de FNV en de rol van het ministerie J&V in de onderhandelingen
  3. De vraag of de aangekondigde maatregelen in het Kamerdebat van 15 september voldoende zijn en zo ja, waaruit dat blijkt.
 
De brief zou ik graag uiterlijk in de eerste week na het reces willen ontvangen.
 
Hopelijk kunt u dit doorgeleiden naar de leden.
 
Met vriendelijke groet,
Lisa Westerveld,
Tweede Kamerlid GroenLinks
Onderwijs, cultuur, media, emancipatie, jeugdzorg, GGZ, langdurige zorg, maatschappelijke opvang, sport & corona

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek om een reactie van de minister voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het signaleringsrapport van de IGJ

    Te behandelen:

    Loading data