E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van de GroenLinks-fractie tot het stellen van feitelijke vragen over het coalitieakkoord

De vergadering is geweest

20 december 2021
10:00 uur
Commissie: Financiën
Uitkomst E-mailprocedure:

Aan de leden van de vaste Kamercommissie voor Financiën

 
Geachte leden,
 
In deze e-mailprocedure hebben de volgende fracties hun steun uitgesproken voor het voorstel van het lid Van der Lee (GroenLinks) tot het stellen van feitelijke vragen over het coalitieakkoord en deze voor te leggen – via de formateur – aan de bewindspersonen van het op basis van de motie Rutte c.s. (35788, nr. 78) te vormen kabinet:
 
PVV, SP, PvdA, SGP, DENK, Lid Omtzigt, Fractie Den Haan, BBB, BIJ1
 
Ook de thans niet in de commissie vertegenwoordigde Groep Van Haga heeft zich voor het voorstel uitgesproken.
De fracties van VVD, CDA, en ChristenUnie hebben aangegeven het voorstel niet te steunen.
Van de andere fracties is geen reactie ontvangen op het voorstel.
 
Geconcludeerd moet worden dat het voorstel in deze e-mailprocedure niet de steun van een meerderheid van de Kamer heeft gekregen. Het voorstel is verworpen.
 
Met vriendelijke groet,
Youri Kling
Adjunct-griffier van de vaste commissie voor Financiën
Tweede Kamer der Staten-Generaal




Van: Commissie Financiën 
Verzonden: vrijdag 17 december 2021 11:46
Aan: GC-Commissie-FIN 
CC: Commissie Financiën 
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van de GroenLinks-fractie tot het stellen van feitelijke vragen over het coalitieakkoord
 
 
Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Het lid Van der Lee (GroenLinks) doet uw commissie het voorstel, zoals gisteren tijdens het debat over het eindverslag van de informateurs aangekondigd door het lid Klaver, om te besluiten tot het stellen van feitelijke vragen over het coalitieakkoord en deze voor te leggen – via de formateur – aan de bewindspersonen van het op basis van de motie Rutte c.s. (35788, nr. 78) te vormen kabinet. Voorgesteld wordt tevens de formateur te verzoeken de feitelijke vragen te (doen) beantwoorden voorafgaand aan het debat over de regeringsverklaring.
 
Ik verzoek u uiterlijk maandag 20 december 2021 om 10.00 uur te laten weten of u instemt met het voorstel. Spoedig daarna zal ik u informeren over de uitkomst. *
 
Indien het voorstel wordt aangenomen, zal de termijn voor het aanleveren van feitelijke vragen worden bepaald op woensdag 23 december 2021 om 12.00 uur.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
 
 
-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Heijden, J. van der 
Verzonden: vrijdag 17 december 2021 10:34
Aan: Weeber, S. 
CC: Commissie Financiën ; Stultiens, L. ; Lee, T. van der 
Onderwerp: Verzoek tot e-mailprocedure
 
Geachte griffier,
 
Via deze weg zou de fractie van GroenLinks graag een verzoek per e-mailprocedure aan de commissie financiën willen voorleggen. Graag zouden we een feitelijke vragenronde over het coalitieakkoord willen houden en deze vragen via de formateur aan de nieuwe bewindslieden willen voorleggen met daarbij het verzoek om de antwoorden op de feitelijke vragen voor het debat over de regeringsverklaring aan de Kamer te doen toekomen. We kunnen ons voorstellen dat we de deadline voor het indienen in de loop van volgende week stellen.
 
Hartelijke groet,
Jaap van der Heijden
Beleidsmedewerker GroenLinks