E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] Voorstel van het lid Van Raan inzake z.s.m. inplannen commissiedebat Exportkredietverzekering

De vergadering is geweest

5 november 2021
16:00 uur
Commissie: Financiën
Aan de leden van de vaste Kamercommissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
In de e-mailprocedure hebben de volgende fracties met het voorstel van het lid Van Raan (PvdD) ingestemd: D66, CDA, SP, PvdA, GroenLinks, Volt, DENK, Fractie-Den Haan, BBB. Ook het lid Omtzigt, geen lid van de commissie Financiën, heeft laten weten zich in het voorstel te kunnen vinden. De overige fracties hebben niet gereageerd. Het voorstel is aangenomen.
 
De staatssecretaris zal worden gevraagd om een brief over het genoemde bericht en het commissiedebat zal zo spoedig mogelijk worden ingepland. Over de planning wordt u nader geïnformeerd.
 
Met vriendelijke groet,
Martijn Schukkink
Griffier commissie voor de Rijksuitgaven/adjunct-griffier commissie Financiën



Aan de leden van de vaste Kamercommissie voor Financiën
 
Geachte leden,
 
Het lid Van Raan (PvdD) stelt voor het commissiedebat Exportkredietverzekering, waartoe de commissie eerder heeft besloten, zo spoedig mogelijk in te plannen, doch uiterlijk voorafgaand aan het Kerstreces. Dhr. Van Raan beargumenteert zijn verzoek in onderstaande e-mail. Aanvullend hierop stelt dhr. Van Raan voor om een brief te vragen aan de staatssecretaris van Financiën over het genoemde bericht dat Nederland niet aanhaakt bij de kopgroep die heeft besloten te stoppen met investeren in wereldwijde fossiele energieprojecten, te ontvangen voorafgaand aan het commissiedebat.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk op vrijdag 5 november 2021 om 16.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een ''Allen beantwoorden'' op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.
 
Toelichting
 
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
 
''Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.''
 
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Met vriendelijke groet,
Martijn Schukkink
Griffier commissie voor de Rijksuitgaven/adjunct-griffier commissie Financiën
Griffie commissies Sociaal en Financieel

Raan, L. van
Onderwerp: Verzoek starten spoed e-mailprocedure inplannen CD Exportkredietverzekeringen
 
Geachte griffie,
 
Namens Lammert van Raan (PvdD) zou ik een een spoed e-mailprocedure willen starten om het Commissiedebat Exportkredietverzekeringen, een reeds overeengekomen commissiedebat waar al een meerderheid voor was, in te plannen nog voor het einde van het jaar. Dit vanwege het nieuws uit Glasgow van vandaag dat Nederland zich niet aansluit bij de kopgroep van landen die besluiten te stoppen met investeringen in wereldwijde fossiele energieprojecten: https://www.nu.nl/klimaat/6165737/nederland-haakt-niet-aan-bij-plan-om-te-stoppen-met-investeringen-in-olie-en-gas.html
 
Dit nieuws staat in schril contrast met wat het kabinet in de Monitor Exportkredietverzekeringen 2020 bekend maakte, namelijk dat Nederland zich, in het kader van vergroening, had aangesloten bij een kopgroep om fossiele exportfinanciering uit te faseren (de E3F-coalitie). In de Monitor Exportkredietverzekeringen 2020 staat dit:
 
“Nederland heeft samen met Frankijk, Denemarken, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden daarvoor een statement of principles ondertekend waarin afspraken worden gemaakt over transparantie, het bevorderen van groene publieke exportfinanciering, het beëindigen van publieke exportfinanciering voor kolen en het onderzoeken hoe fossiele transacties het best uitgefaseerd kunnen worden. De volgende conferentie van de E3F coalitie zal door Nederland georganiseerd worden en zal na de UN Climate Change Conference of the Parties (COP26) eind 2021 plaatsvinden.”
 
Het lijkt erop dat het nieuws van vandaag grote gevolgen gaat hebben voor de E3F coalitie die Nederland na de COP26 eind 2021 zou organiseren. Wat de inzet van Nederland nu gaat zijn in deze kopgroep is nu onduidelijk. Daarom is het belangrijk dat de Kamer zo snel mogelijk de gelegeheid krijgt om hierover te praten.