E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel van het lid Nijboer (PvdA) voor een schriftelijk overleg over de berichtgeving over de Pandora Papers

De vergadering is geweest

12 oktober 2021
10:00 uur
Commissie: Financiën
[UITKOMST E-MAILPROCEDURE]

Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën,
 
Geachte leden,
 
Nadat de reactietermijn op onderstaande e-mailprocedure was verlengd, heeft de fractie van GroenLinks nog steun uitgesproken voor het voorstel van het lid Nijboer (PvdA).
 
De fracties die het voorstel om een schriftelijk overleg te voeren over de berichtgeving rond de Pandora Papers hebben gesteund, zijn de volgende:
                SP, GroenLinks, DENK, BBB en BIJ1
 
De overige fracties hebben niet gereageerd. Het voorstel is derhalve niet aangenomen.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
------------------------------------------------------

Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën,

 
Geachte leden,
 
Naar aanleiding van de beraadslaging tijdens de Regeling van werkzaamheden van afgelopen dinsdag, 5 oktober, leg ik op verzoek van het lid Nijboer (PvdA) aan de commissie Financiën een voorstel ter besluitvorming voor.
 
Tijdens de Regeling van werkzaamheden van 5 oktober had het lid Nijboer de Kamer voorgesteld een plenair debat te houden met de minister van Financiën over de off-shore belangen van de minister op de Maagdeneilanden. Er bleek onvoldoende steun voor een plenair debat met het onderwerp zoals door het lid Nijboer benoemd.
Wel was er steun van een meerderheid voor het door het lid Omtzigt aangevraagde debat met de minister en de staatssecretaris over de Pandora Papers. Dit debat zal aan de Kameragenda worden toegevoegd. Het lid Omtzigt heeft aangegeven dat debat graag binnen vier weken gepland te zien.
 
Het lid Nijboer (PvdA) heeft mij verzocht een voorstel voor te leggen tot het voeren van een schriftelijk overleg met de minister en de staatssecretaris van Financiën over de berichtgeving over Pandora Papers en de off-shore belangen van de minister.
Het voorstel houdt tevens in dat, indien de commissie besluit tot het voeren van dit schriftelijk overleg, de termijn voor het leveren van inbreng wordt bepaald op aanstaande woensdag, 13 oktober, om 16.00 uur.
 
Met het oog op de termijn waarbinnen het door het lid Omtzigt aangevraagde debat zou moeten worden ingepland, stelt het lid Nijboer tevens voor om de minister te verzoeken de beantwoording van het schriftelijk overleg uiterlijk op vrijdag 29 oktober aan de Kamer te zenden, zodat die antwoorden kunnen worden geagendeerd voor behandeling in de eerste procedurevergadering na het herfstreces (woensdag 3 november).
 
Ik verzoek u mij uiterlijk morgen, dinsdag 12 oktober 2021, om 10.00 uur, te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag door middel van een ‘Allen beantwoorden’ op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren over de uitkomst. *
 
Over bovenstaand voorstel heb ik reeds met het lid Omtzigt gesproken. Hij kan zich hierin vinden. Wel heeft hij opgemerkt dat als de commissie niet zou instemmen met het voeren van schriftelijk overleg zoals hierboven is voorgesteld, hij in dat geval alsnog graag feitelijke vragen zou willen stellen, zoals bij de beraadslaging over zijn debataanvraag van afgelopen dinsdag al aan de orde is geweest (zie het ongecorrigeerd stenogram in Parlis).
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid, van het Reglement van Orde, luidende:
2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.
 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber