E-mailprocedure : [ SPOED E-MAILPROCEDURE ] - Voorstel van het lid Snels om de staatssecretaris van Financiën een reactie te vragen op een mediabericht over belastingontwijking, te ontvangen voor het WGO van 2 november

De vergadering is geweest

30 oktober 2020
12:00 uur
Commissie: Financiën
UITKOMST E-MAILPROCEDURE:

Geachte leden,
 
Op het voorstel van de heer Snels namens de fractie van GroenLinks om een reactie te vragen op het geciteerde mediabericht over belastingontwijking zijn instemmende reacties ontvangen van de volgende fracties:
 
VVD, CDA, D66, SP, PvdA en ChristenUnie
 
De overige fracties hebben niet gereageerd.
 
In reactie op het voorstel heeft de heer Omtzigt namens de CDA-fractie voorgesteld om de staatssecretaris een iets ruimere beantwoordingstermijn te verlenen dan de heer Snels had voorgesteld, te weten tot woensdagavond 4 november, en om de staatssecretaris te vragen in zijn reactie specifiek in te gaan op de vijf in het mediabericht beschreven routes van belastingontwijking.
De fracties van VVD, D66, SP en ChristenUnie hebben in hun reactie op de e-mailprocedure laten weten het voorstel van de heer Omtzigt te steunen. De heer Snels heeft eveneens laten weten het voorstel van de heer Omtzigt te steunen.
 
Geconcludeerd kan worden dat het voorstel van de heer Snels om de staatssecretaris een reactie op het mediabericht te vragen, met aanpassing van de daarin opgenomen reactietermijn, is aangenomen.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
--------------------------------------------------------

Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën,
 
Het lid Snels (GroenLinks) stelt voor om de staatssecretaris van Financiën (Fiscaliteit en Belastingdienst) een schriftelijke reactie te vragen op een artikel in NRC over belastingontwijking, en om de staatssecretaris daarbij te verzoeken die reactie nog voor het wetgevingsoverleg over het Belastingplan van aanstaande maandag aan de Kamer te zenden. Zie het bericht hieronder.
 
Namens de voorzitter van uw commissie leg ik u dit voorstel voor. Ik verzoek u mij uiterlijk heden, vrijdag 30 oktober,  om 12.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

Van: 
Verzonden: vrijdag 30 oktober 2020 09:14
Aan: Commissie Financiën 
CC: Snels, B.
Onderwerp: Emailprocedure (spoed)
 
Beste griffie,
 
Bart Snels wil graag in een emailprocedure aan de rest van de Commissie het volgende verzoek voorleggen.
 
De Kamer vraagt het kabinet een reactie voorafgaand aan het WGO van aanstaande maandag op onderstaand artikel:
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/10/29/via-deze-sluiproutes-ontwijken-tabaksgiganten-belasting-met-nederland-in-de-hoofdrol-a4017917
 
Groet,

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel van het lid Snels om de staatssecretaris van Financiën een reactie te vragen op een mediabericht over belastingontwijking

    Te behandelen:

    Loading data