E-mailprocedure : [ SPOED E-MAILPROCEDURE ] - Voorstel van het lid Alkaya (SP) om het AO Financiële Markten van morgen (28 oktober) uit te stellen

De vergadering is geweest

27 oktober 2020
18:00 uur
Commissie: Financiën
UITKOMST e-mailprocedure

Geachte leden,
 
Het voorstel van de heer Alkaya namens de SP-fractie tot uitstel van het voor morgen geplande algemeen overleg Financiële markten/Financiële dienstverlening heeft de steun verkregen van de volgende fracties:
 
VVD, PVV, CDA, D66 en GroenLinks.
 
De andere fracties hebben niet gereageerd.
Het voorstel is derhalve door een meerderheid gesteund; het voorstel is aangenomen.
 
Het algemeen overleg dat morgenmiddag zou plaatsvinden wordt tot een nader te bepalen datum uitgesteld.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

E-MAILPROCEDURE

Aan de (plv.) leden van de commissie Financiën,
 
Geachte leden,
 
Namens uw voorzitter leg ik u ter besluitvorming het voorstel van de heer Alkaya voor om het voor morgenmiddag geplande algemeen overleg Financiële markten/Financiële dienstverlening uit te stellen. Zie zijn bericht hieronder. In dat bericht heeft de heer Alkaya verwezen naar het verzoek van de commissie aan de bewindslieden van Financiën van 25 april 2019 (zie hier) om brieven die bestemd zijn voor AO’s ten minste drie dagen tevoren aan de Kamer te zenden.
 
Indien er voldoende steun is voor het voorstel, zal de staf een alternatieve datum voor het algemeen overleg zoeken, met inachtneming van de thans geldende beperkte zaalcapaciteit voor commissieactiviteiten.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk hedenmiddag, 27 oktober 2020, om 18.00 uur te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
Ongeacht de uitkomst van de e-mailprocedure wijs ik erop dat in de procedurevergadering van komende donderdag kan worden besproken op welke wijze de commissie de drie door de heer Alkaya bedoelde, vandaag pas ontvangen brieven van de minister met betrekking tot de financiële sector, dienen te worden behandeld.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

 
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

 
Van: Alkaya, M. 
Verzonden: dinsdag 27 oktober 2020 14:34
Aan: Weeber, S. ; Commissie Financiën 
CC: ; Leijten, R.M.
Onderwerp: Email-procedure
 
Beste griffie,
 
De afgelopen dagen zijn er nog meerdere stukken binnengekomen die logischerwijs thuishoren bij het AO Financiële markten/Financiële dienstverlening en consumentenbelangen van morgen, waaronder de Kifid evaluatie. Om zorgvuldige behandeling van al dit soort stukken mogelijk te maken heeft onze commissie vorig jaar al aan de Minister gevraagd om stukken minstens 3 dagen voor het betreffende AO aan te leveren. Hier is dus niet aan voldaan.
 
Aangezien deze termijn niet in acht is genomen, maar een zorgvuldige behandeling van deze stukken wel relevant is, lijkt het ons een goed idee om het bovengenoemde AO te verplaatsen naar een later moment, bijvoorbeeld volgende week. Graag zou ik dit per e-mailprocedure aan de commissie Financiën voorleggen.
 
Als er geen meerderheid voor dit voorstel is, dan zullen wij bij de eerstvolgende PV een voorstel doen voor een apart AO Kifid.
Met vriendelijke groet,
Alkaya, M.
Kamerlid
SP
Tweede Kamer der Staten-Generaal