E-mailprocedure : [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel tot vaststelling van EU-prioriteiten op terrein van de commissie Financiën

De vergadering is geweest

2 juni 2020
11:00 uur
Commissie: Financiën
Van: Commissie Financiën
Verzonden: donderdag 28 mei 2020 17:08
Aan: GC-Commissie-FIN
CC: Commissie Financiën
Onderwerp: [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel tot vaststelling van EU-prioriteiten op terrein van de commissie Financiën

UITKOMST E-MAILPROCEDURE:

Geachte leden,
 
In het kader van de e-mailprocedure over de EU-prioriteiten op het terrein van de commissie Financiën hebben de volgende fracties gereageerd:
SP, PvdA, ChristenUnie, SGP en 50PLUS.
 
Deze fracties stemmen in met het voorstel dat is gedaan door de voorbereidingsgroep, waarin de fracties van de VVD, D66, GroenLinks en SP vertegenwoordigd zijn.
 
Derhalve wordt geconcludeerd dat het voorstel over de EU-prioriteiten voor uw commissie is aangenomen. De aldus door de commissie Financiën geselecteerde 12 onderwerpen zullen in het kader van de Kamerbrede prioriteringsexercitie worden doorgegeven aan de commissie Europese Zaken.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën
----------------------------------------------------
 
Aan de (plv.) leden van de vaste commissie voor Financiën
 
 
Geachte leden,
 
Uw commissie heeft in de procedurevergadering van 5 februari gesproken over de behandeling van het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2020. Bij die gelegenheid heeft de voorzitter van de commissie Europese Zaken in de procedurevergadering het belang van en de werkwijze voor de prioriteringsexercitie inzake de voorstellen uit het Werkprogramma van de Europese Commissie 2020 toegelicht.
De commissie besloot in die procedurevergadering tot het instellen van een voorbereidingsgroep, die aan de commissie een voorstel zou doen voor het selecteren van prioritaire voorstellen uit het Werkprogramma van de Europese Commissie op het terrein van de commissie voor Financiën. Leden hebben daarbij de gelegenheid gekregen de onderwerpen te benoemen, die hun fractie als prioritair zouden willen bestempelen.
 
De voorbereidingsgroep, bestaande uit de leden De Vries (VVD), Sneller (D66), Snels (GL) en Leijten (SP), legt u thans haar voorstel voor.
De voorbereidingsgroep stelt voor 12 EU-voorstellen (van de 21) als prioritair te behandelen.
Ik verwijs u naar de bijlage met het overzicht van voorstellen voor de commissie voor Financiën waarbij de prioriteiten zijn aangekruist.
 
De voorbereidende werkzaamheden hebben enige vertraging opgelopen. Aangezien de prioriteiten van de commissie dinsdag 2 juni dienen te worden aangeleverd bij de commissie Europese Zaken, leg ik u het voorstel door middel van deze e-mailprocedure ter besluitvorming voor.
Ik verzoek u mij uiterlijk dinsdag 2 juni, om 11.00 uur, te laten weten of u met het voorstel van de voorbereidingsgroep instemt (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
Ter toelichting  merk ik nog het volgende op.
De selectie van prioriteiten heeft plaatsgevonden op basis van of een dossier wetgevend is, of partijen hebben aangegeven mogelijk parlementaire instrumenten (zoals een rapporteur) in te willen zetten, en of meerdere partijen dit dossier als prioritair zien.
Bij prioritair verklaarde dossiers ontvangt de commissie direct na publicatie van het voorstel een stafnotitie, waarin een behandelwijze zal worden geadviseerd ter bespreking in een procedurevergadering. De prioriteitenexercitie geeft slechts een indicatie ten aanzien van de vraag bij welke dossiers proactief dient te worden gehandeld. Bij publicatie van EU-voorstellen die op voorhand nog niet als prioritair worden gezien, kunnen leden alsnog een voorstel doen voor de wijze waarop die voorstellen worden behandeld.
Voor eventuele vragen over de prioriteringsexercitie kunt u terecht bij David Bokhorst, EU-adviseur.
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Met vriendelijke groet,
Sander Weeber
Griffier van de vaste commissie voor Financiën

Agendapunten

  1. 1

    [E-MAILPROCEDURE] - Voorstel tot vaststelling van EU-prioriteiten op terrein van de commissie Financiën