E-mailprocedure : [E-mailprocedure] Voorstel GL en D66 voor een technische briefing over de corona-app

De vergadering is geweest

15 april 2020
17:00 uur
Van: Commissie VWS
Verzonden: woensdag 15 april 2020 14:12

Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
in afschrift aan de fractievoorzitters en commissies voor J&V, EZK en BiZa,
De fracties van GroenLinks en D66 stellen voor het kabinet te verzoeken maandag, dinsdag of woensdag een technische briefing te verzorgen over de corona-app die momenteel in ontwikkeling is.
U wordt verzocht uiterlijk vandaag 15 april 2020 om 17.00 uur (gelieve met een ‘Allen beantwoorden’ op dit e-mailbericht) door te geven of u instemt met dit voorstel.
GroenLinks en D66 hebben bij hun verzoek de volgende informatie opgenomen:

“Vorige week heeft het kabinet aangekondigd apps te willen inzetten bij de bestrijding van de verspreiding van het Covid-19 virus. In korte tijd is een aanbestedingsprocedure opgestart, waarvan de deadline gisteren is verlopen. Honderden mensen en bedrijven hebben inmiddels gereageerd. Het introduceren van een dergelijke app is een vergaande maatregel, met potentieel grote impact op de samenleving. Het is van belang om goed zicht te hebben op de meerwaarde van deze technologie en op hoe het inpast in de bredere exit-strategie. Voor een groot draagvlak is het ook nodig om strikte eisen te stellen, onder andere aan de bescherming van privacy en veiligheid. Om een goed oordeel te kunnen vormen over de keuzes die voorliggen, verzoeken wij om een technische briefing. Het zou onze voorkeur  hebben als deze volgende week maandag of dinsdag wordt georganiseerd.”

Noot van de griffier: De ontwikkeling van deze corona-app valt onder de beleidsverantwoordelijkheid van de minister van VWS. Om die reden wordt een eventuele technische briefing over de app door de commissie voor VWS georganiseerd. Deze eventuele briefing staat open voor deelname van leden die niet lid zijn van de commissie voor VWS, met dien verstande dat –door de beperkingen in de zaal– ruimte is aan één afgevaardigde per fractie. De planning van deze technische briefing is overigens deels afhankelijk van de zaalcapaciteit in het Kamergebouw.
Spoedig na de termijn van deze e-mailprocedure zal ik u informeren over de uitkomst.*

Met vriendelijke groeten,

Miguel Israel
t.v.v. de griffier van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Griffier vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
T (+31)70-3182022
E m.israel@tweedekamer.nl | I www.tweedekamer.nl
twitter: @VWSTweedeKamer @IenWTweedeKamer
 
* Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel GL en D66 voor een technische briefing over de corona-app

    Te behandelen:

    Loading data