E-mailprocedure : Verzoek van het lid Geleijnse (50PLUS) om voor 15 januari a.s. een stand-van-zakenbrief te ontvangen van de minister voor Medische Zorg over de mogelijke sluiting Haagse ziekenhuizen en zijn betrokkenheid daarbij

De vergadering is geweest

3 januari 2019
10:00 uur
Van: Commissie VWS
Verzonden: woensdag 2 januari 2019 10:32
Aan: Commissie VWS; GC-Commissie-VWS
CC: Geleijnse, S.; Post H.
Onderwerp: e-mailprocedure - Verzoek lid Geleijnse (50PLUS) om een stand van zakenbrief minister voor Medische Zorg betreffende de mogelijke sluiting Haagse ziekenhuizen
 
Geachte (plv.) leden van de commissie VWS,
 
 
Hierbij doe ik u het verzoek van het lid Geleijnse (50PLUS) toekomen om een stand van zakenbrief te vragen van de minister voor Medische Zorg over de mogelijke sluiting van Haagse ziekenhuizen en zijn betrokkenheid daarbij, te  ontvangen voor 15 januari 2019.
 
U wordt verzocht per omgaande, doch uiterlijk donderdag 3 januari, om 10.00 uur, aan te geven of u met dit verzoek kunt instemmen. (graag Allen beantwoorden op dit e-mailbericht).
 
Spoedig daarna zal ik u informeren of het verzoek is gehonoreerd.*
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen. als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

Met vriendelijke groet,
Henriëtte Krijger
Adjunct-griffier Volksgezondheid, Welzijn en Sport
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Van: "Geleijnse, S."
Datum: 31 december 2018 om 09:21:07 CET
Aan: Post H.
Onderwerp: Verzoek om brief
Goedemorgen Harmanda,
 
Is het mogelijk om via een e-mailprocedure de commissie VWS te vragen of ze kunnen instemmen met een verzoek om een brief van de minister voor Medische Zorg en Sport over de bij hem bekende stand van zaken betreffende de mogelijk sluiting Haagse ziekenhuizen en zijn betrokkenheid daarbij.
Deze brief wil ik graag uiterlijk 14 januari ontvangen. 
 
 
Gr. Simon Geleijnse
Tweede Kamerlid 50PLUS
 

https://www.ad.nl/den-haag/sluiting-ziekenhuis-bronovo-dreigt~a0769da3/
Sluiting ziekenhuis Bronovo dreigt
De kans is groot dat ziekenhuis Bronovo binnenkort dicht gaat. Haaglanden Medisch Centrum hakt in januari de knoop door over sluiting van dit Haagse ziekenhuis dat landelijk bekend is omdat de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Maxima er geboren zijn.
De kans is groot dat ziekenhuis Bronovo binnenkort dicht gaat. Haaglanden Medisch Centrum hakt in januari de knoop door over sluiting van dit Haagse ziekenhuis dat landelijk bekend is omdat de drie dochters van koning Willem-Alexander en koningin Maxima er geboren zijn.
Om de zorg in de toekomst voor Den Haag en Haaglanden haalbaar en betaalbaar te houden is een grote reorganisatie nodig, bevestigt het HMC. Gecontroleerde afbouw van HMC Bronovo, maar mogelijk ook HMC Antoniushove wordt serieus overwogen, zo blijkt. In dat geval houdt het HMC één ziekenhuis over: HMC Westeinde. 
 Het HMC wil de dreigende sluiting van het ‘koninklijke’ ziekenhuis bevestigen, noch ontkennen. ,,Alle scenario’s worden op dit moment op een rij gezet en tegen het licht gehouden,’’ stelt het HMC evenwel. ,,Eind januari wordt een knoop doorgehakt’’, aldus een zegsvrouw. ,,We verkennen alles. De scenario’s die we onderzoeken gaan uit van een één, twee of drie locatiemodel.’’ Het personeel is eind november al ingelicht dat er grote veranderingen op komst zijn.
Komende weken zijn er volgens het HMC intensieve gesprekken met vertegenwoordigers van patiënten, medewerkers, verwijzers en zorgverzekeraars om iedereen over alle verkenningen te informeren. ,,We praten met iedereen: met het ministerie, de gemeente, de cliëntenraad en de Ondernemingsraad.’’
Directeur Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW,?die veel cliënten heeft in de regio, zegt ‘niet verrast te zijn’ door de dreigende sluiting of verdere kaalslag van het Bronovo. ,,Ik wist dat ze ermee bezig waren. Dat hoor ik van hun specialisten. Voor de mensen die in de omgeving wonen is het vervelend. Het HMC blijft in Den Haag, maar met één ziekenhuis op één plek.’’
moeder-kindcentrum
De toekomst van het Bronovo is al langer onzeker. Zo werd in 2017 al bekend dat er nooit meer prinsesjes (of prinsjes) zullen worden geboren, omdat de afdeling verloskunde er verdwijnt.
Daarvoor in de plaats zou een nieuw moeder-kindcentrum komen, elders in de stad. Dit najaar sloot in Bronovo ook de intensive care. De Inspectie Gezondheidszorg bevestigt dat zij daarna om een continuïteitsplan heeft gevraagd met een visie op de toekomst. Dat plan ligt - met alle scenario’s - inmiddels op tafel.
De inspectie stelt dat er geen acuut financieel probleem is. Dramatische taferelen zoals recent bij het failliete Slotervaartziekenhuis en de MC IJsselmeerziekenhuizen zijn niet te verwachten. Gaat het Bronovo op slot, dan is het een gecontroleerde afbouw. 
 
 

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek van het lid Geleijnse (50Plus) om voor 14 januari a.s. een stand-van-zakenbrief te ontvangen van de minister voor Medische Zorg en Sport over de mogelijke sluiting Haagse ziekenhuizen en zijn betrokkenheid daarbij

    Te behandelen:

    Loading data