Gesprek : Verzoek Buma/Stemra e.a. tot aanbieding rapport m.b.t. specifieke situatie van professionele componisten in Nederland (in Nieuwspoort)

De vergadering is geweest

30 november 2017
16:30 - 19:00 uur
Locatie: Extern
Commissie: Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Bijlage

Deelnemers

  • C.E. Ellemeet (GroenLinks)
  • Voorzitter
    O.C. Tellegen (VVD)
  • L.W.D. Geluk-Poortvliet (CDA)
  • A.J.M. Laan-Geselschap (VVD)
  • J.P. Kwint (SP)

Agendapunten

  1. 1

    Verzoek Buma/Stemra, namens Nieuw Geneco tot aanbieding rapport m.b.t. specifieke situatie van professionele componisten in Nederland, actief op gebied van hedendaags gecomponeerde en geïmproviseerde muziek d.d. 30 november 2017

  2. 2

    Toelichting op verzoek Buma/Stemra, namens Nieuw Geneco tot aanbieding rapport m.b.t. specifieke situatie van professionele componisten in Nederland, actief op gebied van hedendaags gecomponeerde en geïmproviseerde muziek

    De belangrijkste bel van Nederland is de stemmingsbel van de Tweede Kamer. Met deze bel worden de leden van de Tweede Kamer opgeroepen om in plenaire zitting te stemmen: de bel klinkt dan één minuut door het hele gebouw. De Tweede Kamer gaat renoveren; het ligt voor de hand dat de stemmingsbel ook gerenoveerd wordt. Componist des Vaderlands Mayke Nas maakte hier voor Slagwerk Den Haag een compositie van die op 30 november in Nieuwspoort in première gaat en zo symbolisch aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.
     
    De Componist des Vaderlands is een initiatief van Buma om op een positieve manier de aandacht te vestigen op Nederlandse klassieke en hedendaagse componisten. Hun werk wordt overal ter wereld opgevoerd; zowel de belangrijke podia als de festivals in binnen- en buitenland spelen hun werk graag. Toch is het niet goed gesteld met hun inkomsten. Beroepsvereniging Nieuw GeNeCo geeft met de Componistenmonitor 2017 inzicht in waar het knelt. Op 30 nov overhandigt Nieuw GeNeCo de Componistenmonitor 2017 aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor OCW.