Technische briefing : Ambtelijke briefing over het wetsvoorstel associate degree

De vergadering is geweest

6 april 2017
14:45 - 15:30 uur
Locatie: Klompézaal
Commissie: Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Bijlage

Deelnemers

  • P.H. van Meenen (D66)
  • A.E. Diertens (D66)
  • F.W. Futselaar (SP)
  • H. van der Molen (CDA)
  • P.J. Duisenberg (VVD)
  • H.J. Beertema (PVV)
  • Z. Özdil (GroenLinks)

Agendapunten

  1. 1

    Wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en enkele andere wetten met het oog op het omvormen van het Associate degree-programma tot zelfstandige opleiding (Wet invoering associate degree-opleiding)

    Te behandelen:

    Loading data
  2. 2

    Doel, korte inhoud en context van het wetsvoorstel

     
    Doel
    Met deze wetswijziging wordt de associate degree een zelfstandige opleiding, los van een hbo-bacheloropleiding. Tevens kan de associate degree door een instelling in het hoger beroepsonderwijs worden aangeboden, ongeacht of deze instelling ook een verwante hbo-bachelor aanbiedt. De associate degree krijgt zodoende een volwaardige positie in het onderwijsbestel.
     
    Korte inhoud en context
    De associate degree is een tweejarige opleiding in het hoger beroepsonderwijs die opleidt tot niveau 5 in termen van het European Qualifications Framework (EQF) en het Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF). De associate degree kan een aantrekkelijke route vormen voor jongeren en volwassenen, die willen werken op een niveau tussen mbo-4 en hbo-bachelor, voor wie de overstap van het mbo naar de hbo-bachelor te groot blijkt of voor wie de duur van een vierjarige bacheloropleiding een drempel vormt.
     
    De associate degree is in eerste instantie (in 2005) als een pilot geïntroduceerd in het hoger onderwijs met als doel tot een meer gedifferentieerd onderwijsaanbod te komen.
    • Tijdens de pilotfase is zowel door de Commissie Veerman als door de Commissie Rinnooy Kan bepleit om het associate degree-programma definitief in te voeren, omdat de associate degree bijdraagt aan een meer gedifferentieerd hoger onderwijsstelsel en een stimulans geeft aan een Leven Lang Leren.
    • De wettelijke basis kreeg zijn beslag in de Wet kwaliteit in verscheidenheid hoger onderwijs (inwerkingtreding in 2013)
    • Uit een rondgang langs hogescholen in 2015 en gesprekken die zijn gevoerd met de MBO Raad, de Vereniging Hogescholen, de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en MKB-Nederland is de conclusie getrokken dat het noodzakelijk was de associate degree los te koppelen van de hbo-bacheloropleiding. Deze conclusie is ook onderschreven door andere betrokken partijen, waaronder het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB).
    • Met deze voorliggende wetswijziging wordt de volgende stap gezet en krijgt de associate degree als zelfstandige opleiding volledig de ruimte een eigen profiel aan te nemen. Na de verzelfstandiging hoeven de doelstellingen en het curriculum van de associate degree niet langer verenigbaar te zijn met een programmatisch verwante bachelor omdat de associate degree als zelfstandige opleiding met een eigen arbeidsmarktrelevantie wordt vormgegeven.