E-mailprocedure : Voorstel Ronnes (CDA) om minister van Financiën om opheldering te vragen over het bericht "Aandelenbeloning topmanagers ABN AMRO beursgang"

De vergadering is geweest

10 november 2015
18:00 uur
Commissie: Financiën
Van: Commissie Financien
Verzonden: dinsdag 10 november 2015 18:18
Aan: GC-Commissie-FIN
Onderwerp: Uitkomst e-mailprocedure - Voorstel Ronnes (CDA) om minister van Financiën om opheldering te vragen over "Aandelenbeloning topmanagers ABN AMRO beursgang" niet aangenomen
 
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën 
 
In de e-mailprocedure hebben de volgende fracties met het voorstel van de heer Ronnes (CDA) ingestemd: SP, PVV, D66, ChristenUnie, GroenLinks, 50PLUS en het lid Van Vliet.
De overige fracties hebben niet gereageerd. Het voorstel is niet aangenomen.
 
René Berck

Griffier van de vaste commissie voor Financiën
Tweede Kamer der Staten-Generaal
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Van: Commissie Financien
Verzonden: dinsdag 10 november 2015 16:15
Aan: GC-Commissie-FIN
Onderwerp: SPOED! E-mailprocedure - Voorstel Ronnes (CDA) om minister van Financiën om opheldering te vragen over "Aandelenbeloning topmanagers ABN AMRO beursgang"
Urgentie: Hoog
 
Aan de leden van de vaste commissie voor Financiën
 
De heer Ronnes (CDA) stelt voor om de minister van Financiën om opheldering te vragen over het bericht "Aandelenbeloning topmanagers ABN AMRO beursgang" (zie verder onderstaand e-mailbericht).
 
Ik verzoek u mij uiterlijk vandaag, dinsdag 10 november 2015 om 18.00 uur  te laten weten of u met het voorstel kunt instemmen (graag een Allen beantwoorden op dit emailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen*.
 
René Berck
Griffier van de vaste commissie voor Financiën 
 
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
   4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
 
Dit betekent dat in een e-mailprocedure  een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.

-------------------------------------------------------------------------
  
Van: Ronnes, E.
Verzonden: dinsdag 10 november 2015 15:44
Aan: Commissie Financien
CC: Dis van D.
Onderwerp: Aandelenbeloning topmanagers ABN AMRO beursgang
 
Voorzitter, in het prospectus van de beursgang van ABN AMRO pag 334 335 blijkt dat topmanagers toch een aandelen gerelateerde bonus krijgen. Zie bijvoorbeeld: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/10/120-topmanagers-abn-amro-krijgen-aandelenbeloning
Dit lijkt in duidelijke tegenspraak met onderstaande toezegging in de Kamer.
Wij zouden graag via de commissie binnen een dag opheldering hebben
- wie krijgen deze bonus?
- wanneer is dat besloten?
- hoe verhoudt dit zich tot onderstaande toezegging?

Vriendelijke groet,
Erik Ronnes
 
" De heer Omtzigt (CDA):
Dank voor dat heldere antwoord. Als ik het goed samenvat, betekent dit dat er in het hele proces van privatisering geen extra bonussen of salarisverhogingen bovenop de reguliere cao-verhogingen en dergelijke komen. Er zullen ook geen andere vormen van prestatiebeloningen, zoals phantom stocks of wat men in de financiële sector ook kan verzinnen, worden uitgekeerd aan de top van het bedrijf, inclusief de laag daaronder. Geldt dat ook nog voor het afronden van de privatisering of is het alleen tijdens het hele privatiseringsproces??
Minister Dijsselbloem:
Het is tot het moment van de verkoop van het laatste aandeel. Er kan dus geen sprake zijn van een bonus die een jaar daarna wordt uitgekeerd op basis van bijvoorbeeld het prestatiegegeven dat de beursgang goed is verlopen. Als het bedrijf eenmaal verkocht is en in private handen is, geldt natuurlijk het 20%-plafond voor bonussen. In de toekomst kan er dan bij ABN AMRO een vorm van prestatiebeloningen of bonussen worden ingevoerd tot het maximum van 20%, maar niet over de periode waarin de Staat nog eigenaar was. Dat is denk ik het antwoord op uw vraag.?
De heer Omtzigt (CDA):
Dat is helder. Tijdens de privatisering en na afronding van de privatisering, als beloning voor het vervolmaken van de privatisering, vinden er geen bonusbetalingen, extra verhogingen of andere vormen van aandeel- en optiegerelateerde winst plaats voor de top van ABN AMRO.?
Minister Dijsselbloem:
Dat is juist.?"

Bijlage

Agendapunten

  1. 1

    Voorstel Ronnes (CDA) om minister van Financiën om opheldering te vragen over hert bericht "Aandelenbeloning topmanagers ABN AMRO beursgang"

    Te behandelen:

    Loading data