Technische briefing : Algemene Rekenkamer over Herstructurering van bedrijventerreinen

De vergadering is geweest

12 november 2008
13:30 - 14:30 uur

Bijlage

Deelnemers

  • H. van Leeuwen (SP)
  • R.A. Vermeij (PvdA)
  • M.L. (Mei Li) Vos (PvdA)

Agendapunten

  1. 1

    Herstructurering van bedrijventerreinen

    De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar het beleid dat de rijksoverheid voert om veroudering van bedrijventerreinen, functieverlies en het risico op verloedering tegen te gaan. Het beleid van de ministers van EZ en van VROM is erop gericht om daar waar bedrijventerreinen niet meer voldoen aan de eisen van de tijd, deze te herstructureren en op die manier duurzaam ruimte­gebruik te waarborgen.

    In twintig jaar tijd is het areaal aan bedrijventerreinen in Nederland bijna verdubbeld. Prognoses voorzien in verdere groei. Ongeveerde eenderde deel van de bestaande bedrijventerreinen geldt in meer of mindere mate als verouderd. Hierdoor voldoen aan- en afvoerwegen niet meer, wordt overlast voor omwonenden veroorzaakt, is er leegstand waardoor verdere verrommeling dreigt en/of voldoet de verkaveling niet meer waardoor ruimte inefficiënt gebruikt wordt.

    De Algemene Rekenkamer heeft onderzocht in hoeverre het ‘herstructureringsbeleid’ van de rijksoverheid succesvol is; heeft het tot op heden inderdaad bijgedragen aan duurzaam ruimte­gebruik in gemeenten? Zo nee, hoe komt dat?
     

    -------------
    Leden die zich willen aanmelden voor de bovenstaande briefing en/of een exemplaar van het embargorapport willen aanvragen, kunnen dit liefst uiterlijk vrijdag 7 november 2008 kenbaar maken via e-mail (cie.ru@tweedekamer.nl).