E-mailprocedure : [SPOED E-MAILPROCEDURE] Voorstel inbrengtermijn novelle BIK (35659)

De vergadering is geweest

5 december 2020
12:00 uur
Commissie: Financiën
Aan de (plv.) leden van de commissie Financiën
 
Geachte leden,
 
Op het voorstel van het lid Omtzigt (CDA) hebben de volgende fracties gereageerd: VVD, PVV, D66, SP, PvdA, CU, SGP, 50PLUS. Uit de reacties kan worden afgeleid dat een meerderheid, bestaande uit de volgende fracties, zich uitspreekt voor het vaststellen van de inbrengtermijn voor het Verslag op maandag 7 december 2020 om 11.00 uur (in plaats van het eerder voorgestelde tijdstip van 9.00 uur): VVD, CDA, D66, CU. De volgende fracties gaven aan de inbrengtermijn bij voorkeur later, maar niet eerder dan op maandag 7 december om 12.00 uur te willen vaststellen: PVV, SP, PvdA, 50PLUS. De SGP-fractie heeft steun uitgesproken voor het oorspronkelijke voorstel (maandag 7 december om 9.00 uur).
Dit betekent dat de inbrengtermijn zal worden vastgesteld op maandag 7 december 2020 om 11.00 uur. Een convocatie zal spoedig worden verspreid. De regering zal worden verzocht de Nota naar aanleiding van het Verslag uiterlijk dinsdag 8 december 2020 om 9.00 uur bij de Kamer in te dienen.
 
Uit de steun voor een korte inbrengtermijn kan worden afgeleid dat een meerderheid van de fracties het voorstel snel wenst te behandelen. In dat verband heeft de staf, indachtig de suggestie van het lid Omtzigt, ruimte in de agenda gereserveerd op woensdag 9 december na 19.00 uur voor het geval de commissie na ommekomst van de Nota naar aanleiding van het Verslag besluit het voorstel in een WGO te willen behandelen. Voorts wijs ik u erop dat, indien u over het voorstel zou willen stemmen op donderdag 10 december, de commissie hiertoe voorafgaand aan de regeling van werkzaamheden van dinsdag 8 december (uiterlijk 13.45 uur) zou moeten besluiten, opdat uw commissievoorzitter dit tijdens die Regeling kan voorleggen aan de Kamer.
 
Met vriendelijke groet,
Martijn Schukkink
Adjunct-griffier commissie Financiën

 
Van: Commissie Financiën
Verzonden: vrijdag 4 december 2020 14:37
Aan: GC-Commissie-FIN
Onderwerp: [SPOED E-MAILPROCEDURE] Voorstel inbrengtermijn novelle BIK (35659)
 
Aan de (plv.) leden van de commissie Financiën
 
Geachte leden,
 
Eerder vandaag is het wetsvoorstel (novelle) Wijziging van het Belastingplan 2021 ingediend (Kamerstuk 35659), dat voorziet in een aanpassing ten aanzien van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Het lid Omtzigt (CDA) stelt voor de inbrengtermijn voor het Verslag bij deze novelle vast te stellen op maandag 7 december a.s. om 9.00 uur. Aan de regering zal in dat geval worden verzocht de Nota naar aanleiding Verslag op dinsdagochtend 8 december om 9.00 uur bij de Kamer in te dienen.
 
Ik verzoek u mij uiterlijk morgen, zaterdag 5 december, om 12.00 uur te laten weten of u kunt instemmen met dit voorstel (graag een Allen beantwoorden op dit e-mailbericht). Spoedig daarna zal ik u informeren of het voorstel is aangenomen.*
 
Het lid Omtzigt vraagt tevens rekening te houden met een wetgevingsoverleg op woensdag 9 december aan het eind van de middag. De staf inventariseert vast welke mogelijkheden er zijn indien de commissie besluit tot het houden van een WGO na ommekomst van de Nota naar aanleiding van het Verslag.
 
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 36, vierde lid, van het Reglement van Orde, luidende:
4. Indien een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is, kunnen de leden van de commissie langs schriftelijke weg over dat voorstel besluiten. De voorzitter van de commissie beslist of een voorstel eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit, bedoeld in de eerste volzin, wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en zou zij stemmen als bedoeld in artikel 69, derde lid.
Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.
 
Met vriendelijke groet,
Martijn Schukkink
Adjunct-griffier commissie Financiën
 
Van: Omtzigt, P.H.
Verzonden: vrijdag 4 december 2020 13:43
Aan: Commissie Financiën; Tielen, J; Weeber, S.
Onderwerp: novelle BIK
 
Geachte voorzitter,

Gisteren (https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2020Z23904&did=2020D50240)  of vandaag (parlis 11.16 uur) hebben we een novelle op het belastingplan ontvangen die gaat over de notificatie van de Bik bij de Europese commissie)

De CDA fractie stelt voor een inbreng te leveren op maandagmorgen (9 uur) en rekening te houden met een WGO op bijvoorbeeld woensdag eind van de middag (na 16.30 uur). Dit biedt de eerste kamer de gelegenheid om he belastingplan in zijn geheel te onderhandelen
(en als ze nog een novelle afdwingen deze week wordt de discussie over het terugzendrecht wel een heel theoretisch zeg)

Hartelijke groet,
 
PIeter
 
Met vriendelijke groet,
Pieter Omtzigt PhD
Kamerlid

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Agendapunten

  1. 1

    Novelle BIK

    Te behandelen:

    Loading data