VVD vraagt naar het niet vervolgen van klimaatactivisten op Schiphol

16 januari 2024, mondelinge vragen - Michon (VVD) wil van minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten waarom klimaatactivisten die Schiphol binnendrongen, niet vervolgd worden.

In november 2022 blokkeerden enkele honderden demonstranten van Greenpeace en Extinction Rebellion privévliegtuigen op Schiphol. De Koninklijke Marechaussee heeft in het onderzoek naar de identiteit van de demonstranten fouten gemaakt: ook mensen die die dag helemaal niet op Schiphol waren, hebben een waarschuwingsbrief gekregen, en later excuses. Maar van enkele activisten is wél duidelijk dat ze er waren. Waarom worden zij niet alsnog vervolgd, wil Michon weten.

Daar zijn een aantal redenen voor, zegt minister Yeşilgöz: de tijd tot aan de zitting, de belasting van de strafrechtketen, de vermoedelijk lage straffen en het feit dat er fouten zijn gemaakt bij het identificeren. Evengoed is het wat haar betreft onwenselijk dat activisten misbruik maken van het demonstratierecht en de wet omzeilen. Ze belooft de Kamer hierover een brief te sturen.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct