VVD stelt vragen over onrust op universiteiten

14 mei 2024, mondelinge vragen - Wat doet het kabinet om de onrust op universiteiten te stoppen? Dat vraagt Martens (VVD) aan minister Paul (Onderwijs).

Op diverse universiteiten vinden pro-Palestinademonstraties plaats, waaronder op de Universiteit van Amsterdam. Die universiteit blijft dinsdag en woensdag dicht. Een dieptepunt, oordeelt Martens. Ze benadrukt dat ook Joodse studenten veilig naar de universiteit moeten kunnen en vraagt het kabinet om uitleg.

Paul keek met afschuw naar de beelden van de protesten in Amsterdam. Dit waren geen demonstraties meer maar rellen, stelt ze. In een demonstratieprotocol hebben universiteiten richtlijnen voor betogingen opgesteld. Zo wordt het makkelijker om rellen te onderscheiden van demonstraties. De minister zegt toe dat ze met onderwijsinstellingen en haar collega Dijkgraaf blijft werken aan een veilige leeromgeving.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort.
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct.