VVD stelt vragen over gebedsgenezingsdiensten

21 mei 2024, mondelinge vragen - Tielen (VVD) maakt zich zorgen over de praktijk van gebedsgenezingsbijeenkomsten. Ze vraagt minister Dijkstra (Medische Zorg) om betere regelgeving.

In een avond van je tumor of dubbele hernia afkomen. Dat beloven gebedsgenezingdiensten te doen, zegt Tielen. Ze vindt dat de overheid mensen moet behoeden voor "goeroes en charlatans". Beschermt de wet mensen genoeg tegen gebedsgenezing en andere kwakzalverij, wil het VVD-Kamerlid weten.

Het geeft de minister "een gevoel van afkeer" dat mensen zo voor de gek worden gehouden. Ze wil naar de wetgeving kijken, maar spreekt van een lastig dilemma. Patiƫnten hebben namelijk het recht om te geloven in alternatieve geneeswijzen. Daarom is gebedsgenezing volgens Dijkstra niet te verbieden. De inspectie kan wel ingrijpen als er sprake is van gezondheidsschade of een aanmerkelijke kans daarop. Iemand afhouden van reguliere zorg mag bijvoorbeeld niet.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct