Vragen PVV over plan van NS voor meer sociale interactie

2 april 2024, mondelinge vragen - Het kabinet besloot dat de NS een boete ten goede moest laten komen aan de reizigers. PVV'er Heutink vraagt naar de besteding van dit bedrag.

In 2022 kreeg de NS een boete van 1,5 miljoen euro omdat er te weinig treinen reden. Het kabinet inde de boete niet, maar droeg de spoorwegmaatschappij op het geld te besteden aan de reizigers. De NS wil het geld uitgeven aan meer sociale interactie in de trein. Waarom wordt dit bedrag besteed aan een "datingapp", vraagt Heutink, en niet aan meer punctualiteit, schonere treinen of meer veiligheid?

Een schone, veilige trein die op tijd en met voldoende personeel rijdt, is al een vereiste, zegt minister Jetten (Klimaat en Energie). Dit boetebedrag kan de NS daar dus niet voor inzetten. Daarom mochten reizigersorganisaties er via een wedstrijd een bestemming voor zoeken. Hij vindt het "mooi om te zien" dat 6.000 mensen de moeite hebben genomen om idee├źn voor verbeteringen aan te dragen.

Zie ook:

  • Het  overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct