SP vraagt naar veiligheid Brabantse chemie

24 januari 2016, mondelinge vragen - Smaling (SP) schrikt van het aantal overtredingen bij Brabantse chemiebedrijven. Is de veiligheid wel op orde?

Bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, de zogenoemde Brzo-bedrijven, moeten aan strenge eisen voldoen. Logisch, zegt Smaling: als ze ontploffen, zijn de rapen gaar. Bij 75% van de Brabantse Brzo-bedrijven vond de inspectie minstens één overtreding, meldt Omroep Brabant. Smaling wil weten hoe dat komt. Is er iets mis met de veiligheidscultuur?

Staatssecretaris Dijksma (Milieu) nuanceert de uitkomsten van het onderzoek. Het gaat meestal om kleine overtredingen. Het ministerie doet momenteel onderzoek naar de verschillen tussen regio's. De eerste indruk is dat Brabant het goed doet. Zo wordt er meer onaangekondigd geïnspecteerd dan in andere regio's. De staatssecretaris ziet de cijfers daarom als een teken dat men er in Brabant bovenop zit. "Als je goed zoekt, vind je altijd wat."

Zijn de sancties voor chemische bedrijven te licht? Smaling maakt zich zorgen over het grote aantal bedrijven dat de regels schendt.

Bij zware overtredingen wordt een bedrijf meteen stilgelegd, legt Dijksma uit. Je kunt een ondernemer volgens haar niet harder treffen. Maar ook zij vindt dat het aantal overtredingen omlaag moet. Hoe? Door bewustwording op gang te brengen, informatie uit te wisselen en goed samen te werken op de werkvloer, aldus Dijksma.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.