GroenLinks-PvdA stelt vragen over open deuren in de dementiezorg

11 juni 2024, mondelinge vragen - Mensen met dementie moeten zo veel mogelijk kunnen gaan en staan waar ze willen, vindt Slagt (GroenLinks-PvdA). Waarom hebben niet alle verpleeghuizen een opendeurenbeleid, vraagt ze aan minister Helder (Volksgezondheid).

Sinds de invoering van de Wet zorg en dwang hanteren verschillende verpleeghuizen een opendeurenbeleid. Dat leidt tot positieve ervaringen en geeft mensen meer vrijheid, zegt Slagt. Maar het opendeurenbeleid wordt nog niet overal toegepast. Hoeveel geduld moeten we nog hebben met de "koudwatervrees" van zorginstellingen? 

Ieder verpleeghuis zal afdelingen met gesloten deuren houden, benadrukt Helder. Bijvoorbeeld voor mensen met onbegrepen gedrag die een gevaar voor andere bewoners of zichzelf vormen. Maar het is ook haar "vurige wens" dat er meer open deuren komen. De Wet zorg en dwang wordt volgens de minister op een paar punten vernieuwd. Daarnaast heeft kennisorganisatie Vilans een afwegingskader gemaakt dat verpleeghuizen moet stimuleren hun deuren open te zetten.

Zie ook:

  • Het overzicht van de laatste debatten in het kort
  • De geredigeerde woordelijke verslagen van Kamervergaderingen (het stenogram). Deze zijn maximaal vier uur na het uitspreken beschikbaar.
  • Kijk debatten terug via Debat Direct