Antwoord schriftelijke vragen : Antwoord op vragen van het lid Ouwehand over het meedoen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe 'Carnivoor? Geef het door!'
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het meedoen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe «Carnivoor? Geef het door!» (ingezonden 23 februari 2022).
Antwoord van de Ministers Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) en Dijkgraaf (Onderwijs,
Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 18 maart 2022).
Vraag 1
Bent u ermee bekend dat een (veel) plantaardig(er) dieet een enorme positieve bijdrage
kan leveren aan onder andere het dempen van de klimaatverandering, het herstel van
de natuur en het voorkomen van nieuwe pandemieën?1 Ziet u hier – als lid van een kabinet met klimaat- en natuurambities – ook een mooie
rol voor zichzelf om met een relatief kleine aanpassing in het aanbod van voedsel
(op uw departement) een voortrekkersrol te nemen?
Antwoord 1
Wij zijn bekend met de positieve bijdrage die een gebalanceerd voedingspatroon kan
leveren aan mens en milieu. Bedrijfsrestaurants van de overheid voldoen daarom aan
het MVI-inkoopcriterium Overheidsniveau Gezonde Catering. Het Overheidsniveau Gezonde
Catering gaat uit van de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Hierdoor
wordt stap voor stap gewerkt aan het verschuiven van het aanbod richting de Schijf
van Vijf met gezondere en duurzamere keuzes. Hoe meer producten uit de Schijf van
Vijf er worden aangeboden, hoe beter het is voor mens en milieu. Hiermee worden werknemers
bij de rijksoverheid geholpen om ook op het werk gezonder en duurzamer te eten en
te drinken in het bedrijfsrestaurant, de koffiecorner en tijdens bijeenkomsten.
Vraag 2
Onderschrijft u de wetenschappelijke inzichten dat een plantaardig(er) dieet zelfs
dubbele klimaatwinst oplevert?2 Niet alleen zorgt een afname van het aantal dieren dat wordt gefokt en gedood voor
voedsel voor een forse afname van de uitstoot van broeikasgassen, het zorgt er ook
voor dat er landbouwgrond vrijkomt (die immers niet meer nodig is voor het verbouwen
van veevoer) die kan worden teruggeven aan de natuur om zo blijvend veel meer CO2 vast te leggen.
Antwoord 2
Het kabinet zet in op een gezond en duurzaam voedingspatroon, gebaseerd op de Schijf
van Vijf van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum biedt informatie op basis van
wetenschappelijke en onafhankelijke inzichten. Onderdeel hiervan is dat een toename
van het aandeel plantaardige eiwitten in het voedingspatroon een belangrijke bijdrage
kan leveren aan zowel het klimaat, als aan de gezondheid. Daarmee onderschrijft dit
kabinet deze wetenschappelijke inzichten. Om toe te werken naar een duurzamer voedingspatroon
van de consument, is het belangrijk om naar de kansen èn obstakels te kijken binnen
het hele voedselsysteem, van boer tot consument, en alles wat daar tussen zit in de
keten.
Vraag 3
Bent u bekend met het besluit van de burgemeester van New York om op alle scholen
in de stad op vrijdag voortaan plantaardige maaltijden in de kantines aan te bieden
(Vegan Fridays)?3 Deelt u de mening dat ook hier het mes aan meerdere kanten snijdt, namelijk én klimaatwinst,
én een gevarieerd en gezond menu, én een goed voorbeeld voor de scholieren?
Antwoord 3
Wij zijn bekend met dit besluit. In Nederland is eten volgens de Schijf van Vijf het
uitgangspunt voor een gezond voedingspatroon. Als je eet volgens de Schijf van Vijf
dan eet je producten die gezondheidswinst opleveren. In Nederland zetten we in op
voedseleducatie via de programma’s Gezonde School, Jong Leren Eten en de Gezonde Schoolkantine.
Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat het in Nederland geen wettelijke taak
van het onderwijs is om een lunch aan te bieden, daarnaast is bij lang niet elke school
een kantine aanwezig.
Vraag 4
Bent u bereid mee te doen met de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel (van 7 tot en
met 13 maart aanstaande)? Doet uw departement ook mee?
Antwoord 4
De bedrijfscatering op ons ministerie is deelnemer van de Nationale week zonder vlees
en zuivel.
Vraag 5
Past u het principe «Carnivoor? Geef het door!», wat inhoudt dat plantaardig voedsel
(geen vlees en andere dierlijke producten) de norm wordt, waarbij ambtenaren en gasten
van het ministerie op bestelling dierlijke producten kunnen eten zodat niemand in
keuzevrijheid wordt beperkt, nog steeds toe op uw ministerie?
Antwoord 5
Het Ministerie van OCW heeft zich net als veel andere ministeries aangesloten bij
de Rijksbrede visie circulaire catering waarin plantaardige voeding een belangrijk
onderdeel is. Concreet betekent dit dat bij alle nieuwe aanbestedingen voor de catering
de eiwittransitie een belangrijk aspect is.
Vraag 6
Kunt u deze vragen (alleen namens uw eigen departement) beantwoorden voor 7 maart
2022?
Antwoord 6
Wij hebben getracht de antwoorden voor ons departement voor 7 maart toe te sturen
aan uw Kamer. Dit is helaas niet gelukt vanwege interdepartementale afstemming over
de beantwoording van uw vragen.
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
A.D. Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs -
Mede ondertekenaar
R.H. Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.