Antwoord schriftelijke vragen : Antwoord op vragen van het lid Ouwehand over het meedoen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe 'Carnivoor? Geef het door!'
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het meedoen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe «Carnivoor? Geef het door!» (ingezonden 23 februari 2022).
Antwoord van Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) (ontvangen 16 maart
            2022).
         
Vraag 1
            
Bent u ermee bekend dat een veel plantaardig(er) dieet een enorme positieve bijdrage
               kan leveren aan onder andere het dempen van de klimaatverandering, het herstel van
               de natuur en het voorkomen van nieuwe pandemieën?1 Ziet u hier – als lid van een kabinet met klimaat- en natuurambities – ook een mooie
               rol voor uzelf om met een relatief kleine aanpassing in het aanbod van voedsel (op
               uw departement) een voortrekkersrol te nemen?
            
Antwoord 1
            
Ik ben bekend met de positieve bijdrage die een gebalanceerd voedingspatroon kan leveren
               aan mens en milieu. Bedrijfsrestaurants van de overheid voldoen daarom aan het MVI-inkoopcriterium
               Overheidsniveau Gezonde Catering. Het Overheidsniveau Gezonde Catering gaat uit van
               de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Hierdoor wordt stap voor stap
               gewerkt aan het verschuiven van het aanbod richting de Schijf van Vijf met gezondere
               en duurzamere keuzes. Hoe meer producten uit de Schijf van Vijf er worden aangeboden,
               hoe beter het is voor mens en milieu. Hiermee worden werknemers bij de rijksoverheid
               geholpen om ook op het werk gezonder en duurzamer te eten en te drinken in het bedrijfsrestaurant,
               de koffiecorner en tijdens bijeenkomsten.
            
Vraag 2
            
Onderschrijft u de wetenschappelijke inzichten dat een plantaardig(er) dieet zelfs
               dubbele klimaatwinst oplevert: niet alleen zorgt een afname van het aantal dieren
               dat wordt gefokt en gedood voor voedsel voor een forse afname van de uitstoot van
               broeikasgassen, ook zorgt het ervoor dat er landbouwgrond vrijkomt (die immers niet
               meer nodig is voor het verbouwen van veevoer) die kan worden teruggeven aan de natuur
               om zo blijvend veel meer CO2 vast te leggen?2
Antwoord 2
            
Het kabinet zet in op een gezond en duurzaam voedingspatroon, gebaseerd op de Schijf
               van Vijf van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum biedt informatie op basis van
               wetenschappelijke en onafhankelijke inzichten. Onderdeel hiervan is dat een toename
               van het aandeel plantaardige eiwitten in het voedingspatroon een belangrijke bijdrage
               kan leveren aan zowel het klimaat, als aan de gezondheid. Daarmee onderschrijft dit
               kabinet deze wetenschappelijke inzichten. Om toe te werken naar een duurzamer voedingspatroon
               van de consument, is het belangrijk om naar de kansen en obstakels te kijken binnen
               het hele voedselsysteem, van boer tot consument, en alles wat daar tussen zit in de
               keten.
            
Vraag 3
            
Bent u bekend met het besluit van de burgemeester van New York om op alle scholen
               in de stad op vrijdag voortaan plantaardige maaltijden in de kantines aan te bieden
               (Vegan Fridays)? Deelt u de mening dat ook hier het mes aan meerdere kanten snijdt,
               namelijk én klimaatwinst én een gevarieerd en gezond menu en een goed voorbeeld voor
               de scholieren?3
Antwoord 3
            
Ik ben bekend met dit besluit. In Nederland is eten volgens de Schijf van Vijf het
               uitgangspunt voor een gezond voedingspatroon. Als je eet volgens de Schijf van Vijf
               dan eet je producten die gezondheidswinst opleveren. Ook is het goed voor het milieu.
               Plantaardige maaltijden dragen bij aan klimaatwinst en een gevarieerd en gezond menu.
               Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat het in Nederland geen wettelijke taak
               van het onderwijs is om een lunch aan te bieden, daarnaast is bij lang niet elke school
               een kantine aanwezig.
            
Vraag 4
            
Bent u bereid mee te doen met de Nationale week zonder vlees en zuivel (van 7 tot en met 13 maart aanstaande)? Doet uw departement ook mee?
Antwoord 4
            
De bedrijfscatering op mijn ministerie is deelnemer van de Nationale week zonder vlees
               en zuivel.
            
Vraag 5
            
Bent u bereid om op uw departement het principe «Carnivoor? Geef het door!» in te voeren, wat inhoudt dat plantaardig voedsel (geen vlees en andere dierlijke
               producten) de norm wordt, waarbij ambtenaren en gasten van het ministerie op bestelling
               dierlijke producten kunnen eten zodat niemand in keuzevrijheid wordt beperkt?
            
Antwoord 5
            
Het Ministerie van SZW heeft zich net als veel andere ministeries aangesloten bij
               de Rijksbrede visie circulaire catering waarin plantaardige voeding een belangrijk
               onderdeel is. Concreet betekent dit dat bij alle nieuwe aanbestedingen voor de catering
               de eiwittransitie een belangrijk aspect is.
            
Vraag 6
            
Kunt u deze vragen (alleen namens uw eigen departement) beantwoorden voor 7 maart
               2022?
            
Antwoord 6
            
Ik heb getracht de antwoorden voor mijn departement voor 7 maart toe te sturen aan
               uw Kamer. Dit is helaas niet gelukt.
            
Ondertekenaars
- 
              
                  Eerste ondertekenaar
 C.E.G. van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.
