Antwoord schriftelijke vragen : Antwoord op vragen van het lid Ouwehand over het meedoen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe ‘Carnivoor? Geef het door!’
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het meedoen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en het invoeren van het principe «Carnivoor? Geef het door!» (ingezonden 23 februari 2022).
Antwoord van Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 14 maart
2022).
Vraag 1
Bent u ermee bekend dat een veel plantaardig(er) dieet een enorme positieve bijdrage
kan leveren aan onder andere het dempen van de klimaatverandering, het herstel van
de natuur en het voorkomen van nieuwe pandemieën? Ziet u hier, als lid van een kabinet
met klimaat- en natuurambities, ook een mooie rol voor zichzelf om met een relatieve
kleine aanpassing in het aanbod van voedsel (op uw departement) een voortrekkersrol
te nemen?1
2
Antwoord 1
Ik ben bekend met de positieve bijdrage die een gebalanceerd voedingspatroon kan leveren
aan mens en milieu. Bedrijfsrestaurants van de overheid voldoen daarom aan het MVI-inkoopcriterium
Overheidsniveau Gezonde Catering. Het Overheidsniveau Gezonde Catering gaat uit van
de Richtlijn Eetomgevingen van het Voedingscentrum. Hierdoor wordt stap voor stap
gewerkt aan het verschuiven van het aanbod richting de Schijf van Vijf met gezondere
en duurzamere keuzes. Hoe meer producten uit de Schijf van Vijf er worden aangeboden,
hoe beter het is voor mens en milieu. Hiermee worden werknemers bij de rijksoverheid
geholpen om ook op het werk gezonder en duurzamer te eten en te drinken in het bedrijfsrestaurant,
de koffiecorner en tijdens bijeenkomsten.
Vraag 2
Onderschrijft u de wetenschappelijke inzichten dat een plantaardig(er) dieet zelfs
dubbele klimaatwinst oplevert – niet alleen zorgt een afname van het aantal dieren
dat wordt gefokt en gedood voor voedsel voor een forse afname van de uitstoot van
broeikasgassen, ook zorgt het ervoor dat er landbouwgrond vrijkomt (die immers niet
meer nodig is voor het verbouwen van veevoer) die kan worden teruggeven aan de natuur
om zo blijvend veel meer CO2 vast te leggen?3
Antwoord 2
Het kabinet zet in op een gezond en duurzaam voedingspatroon, gebaseerd op de Schijf
van Vijf van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum biedt informatie op basis van
wetenschappelijke en onafhankelijke inzichten. Onderdeel hiervan is dat een toename
van het aandeel plantaardige eiwitten in het voedingspatroon een belangrijke bijdrage
kan leveren aan zowel het klimaat, als aan de gezondheid. Daarmee onderschrijft dit
kabinet deze wetenschappelijke inzichten. Om toe te werken naar een duurzamer voedingspatroon
van de consument, is het belangrijk om naar de kansen èn obstakels te kijken binnen
het hele voedselsysteem, van boer tot consument, en alles wat daar tussen zit in de
keten.
Vraag 3
Bent u bekend met het besluit van de burgemeester van New York om op alle scholen
in de stad op vrijdag voortaan plantaardige maaltijden in de kantines aan te bieden
(Vegan Fridays)? Deelt u de mening dat ook hier het mes aan meerdere kanten snijdt,
namelijk én klimaatwinst én een gevarieerd en gezond menu en een goed voorbeeld voor
de scholieren?4
Antwoord 3
Ik ben bekend met dit besluit. In Nederland is eten volgens de Schijf van Vijf het
uitgangspunt voor een gezond voedingspatroon. Als je eet volgens de Schijf van Vijf
dan eet je producten die gezondheidswinst opleveren. Ook is het goed voor het milieu.
Plantaardige maaltijden dragen bij aan klimaatwinst en een gevarieerd en gezond menu.
In Nederland zetten we in op voedseleducatie via de programma’s Gezonde School, Jong
Leren Eten en de Gezonde Schoolkantine. Daarbij is het belangrijk om te vermelden
dat het in Nederland geen wettelijke taak van het onderwijs is om een lunch aan te
bieden, daarnaast is bij lange na niet in elke school een kantine aanwezig.
Vraag 4
Bent u bereid mee te doen met de Nationale week zonder vlees en zuivel (van 7 tot en met 13 maart aanstaande)? Doet uw departement ook mee?
Antwoord 4
Ja. De bedrijfscatering op mijn ministerie is deelnemer van de Nationale week zonder
vlees en zuivel. Daarnaast is er de hele week een actie op intranet waarin vegan recepten
worden gepost en medewerkers ook worden uitgenodigd recepten te delen. De verzamelde
recepten zullen worden samengevoegd in een kookboekje dat eveneens op intranet zal
worden aangeboden.
Vraag 5
Bent u bereid om op uw departement het principe «Carnivoor? Geef het door!» in te voeren, wat inhoudt dat plantaardig voedsel (geen vlees en andere dierlijke
producten) de norm wordt, waarbij ambtenaren en gasten van het ministerie op bestelling
dierlijke producten kunnen eten zodat niemand in keuzevrijheid wordt beperkt?
Antwoord 5
Mijn departement werkt aan alle aspecten van verduurzaming van onze bedrijfsvoering,
waaronder voeding. Daarin is er veel aandacht voor de verschuiving in de balans tussen
dierlijke en plantaardige eiwitten, zie ook mijn antwoord hierboven. Het principe
waarin de vegetarische keuze de standaard is voor vergaderlunches en recepties is
daar bijvoorbeeld ook een belangrijk onderdeel van. Belangrijk uitgangspunt hierbij
is de Schijf van Vijf. Hierbinnen is ruimte voor vlees en zuivel, maar wordt actief
gestuurd op een aanbod waarbinnen de duurzame keuze de normale en gemakkelijke keuze
is. Daarnaast wordt door BZK interdepartementaal onderzocht hoe meer lokale en biologische
producten kunnen worden gebruikt.
Vraag 6
Kunt u deze vragen (alleen namens uw eigen departement) beantwoorden voor 7 maart
2022?
Antwoord 6
Dat is me helaas niet gelukt.
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
E.J. Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.