Schriftelijke vragen : Coronabesmettingen bij medewerkers van slachterijen en vleesverwerkingsbedrijven
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over coronabesmettingen bij medewerkers van slachterijen en vleesverwerkingsbedrijven (ingezonden 6 mei 2020).
Vraag 1
Heeft u gezien dat Vion een slachterij in Duitsland heeft gesloten nadat meer dan
50 medewerkers, ongeveer een vijfde van alle medewerkers, besmet bleken te zijn met
het coronavirus?1
Vraag 2
Heeft u gezien dat ook bij een locatie van Vion in Scherpenzeel een groep medewerkers
besmet blijkt te zijn?2
Vraag 3
Heeft u gezien dat één van de mensen uit deze totale groep van 28 besmette Oost-Europese
arbeidsmigranten die met nog 21 anderen in één wooncomplex wonen, afgelopen donderdag
al klachten kreeg en vervolgens in het ziekenhuis werd opgenomen, waarna de GGD alle
bewoners van de woonunit heeft getest en het grootste deel van hen besmet bleek te
zijn?
Vraag 4
Heeft u gelezen dat Vion desondanks pas maandag de overige medewerkers in Scherpenzeel
heeft geïnformeerd?3
Vraag 5
Bent u nog steeds van mening dat ook slachthuismedewerkers en de toezichthouders van
de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beschermd moeten worden tegen het
coronavirus en dat zij dus ook volgens de richtlijnen van het Rijksinstituut voor
Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moeten kunnen werken?4
Vraag 6
Is het naar uw mening gelukt om slachthuismedewerkers en toezichthouders van BV Kwaliteitskeuring
Dierlijke Sector (KDS) en de NVWA daadwerkelijk te beschermen en te laten werken volgens
de richtlijnen van het RIVM? Waar zou dat uit blijken?
Vraag 7
Kunt u uiteenzetten in hoeverre de slachthuizen maatregelen hebben genomen naar aanleiding
van de oproep van de NVWA om de voorschriften op te volgen en de werkzaamheden hier
op in te richten en in hoeverre die maatregelen adequaat waren? Hoeveel slachthuizen
hebben hier geen of voldoende actie op ondernomen?
Vraag 8
Heeft u gehoord dat de voorzitter van Nepluvi in het radioprogramma Spraakmakers vertelde
dat het in slachthuizen niet eenvoudig is om 1,5 meter afstand te houden of plexiglas
tussen de medewerkers te plaatsen, onder andere vanwege de Arbowetgeving, en dat er
altijd plekken zullen zijn waar medewerkers wel dicht bij elkaar staan? Klopt deze
uitspraak? Zo nee, in hoeveel procent van de slachthuizen wordt deze afstand wel gerespecteerd
en in hoeveel niet? Op basis van welke stukken kunnen we dit nagaan?5
Vraag 9
Gaat u het tempo van het slachtproces alsnog halveren, zodat de RIVM-richtlijnen door
de medewerkers van slachthuizen kunnen worden opgevolgd en de medewerkers van KDS
en de NVWA hun toezichthoudende taken naar behoren kunnen uitvoeren? Zo nee, waarom
niet?
Vraag 10
Erkent u dat Oost-Europese medewerkers van slachthuizen en vleesverwerkingsbedrijven
door huisvesting in vakantiehuisjes en grootschalige wooncomplexen zoals in Velp,
een groter risico lopen op besmetting door en van medebewoners?
Vraag 11
Herinnert u zich dat u in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren schreef
dat de NVWA de mogelijkheid heeft om het slachtproces per direct te stoppen als op
de slachthuizen medewerkers aanwezig zijn die symptomen van (milde) verkoudheid vertonen?6
Vraag 12
Hoe vaak waren er medewerkers aanwezig met symptomen van (milde) verkoudheid?
Vraag 13
Hoe vaak is het slachtproces daadwerkelijk stopgezet in de afgelopen twee maanden?
Vraag 14
Herinnert u zich dat u in antwoord op vragen van de Partij voor de Dieren schreef
dat de NVWA het toezicht zal staken wanneer een medewerker constateert dat de richtlijnen
van het RIVM niet adequaat worden opgevolgd?
Vraag 15
Hoe vaak heeft de NVWA geconstateerd dat de richtlijnen niet werden opgevolgd?
Vraag 16
Hoe vaak heeft de NVWA het toezicht daadwerkelijk gestaakt?
Vraag 17
Hebben medewerkers van KDS of van de slachthuizen zelf kenbaar gemaakt dat de richtlijnen
niet (konden worden) opgevolgd? Zo ja, hoe vaak? Zo nee, waar blijkt volgens u uit
dat er geen interne klachten, meldingen of zorgen zijn geuit?
Vraag 18
Wat is er gebeurd met de interne signalen?
Vraag 19
Hoeveel klachten zijn er bij de vakbond binnengekomen over het onvoldoende aanbieden
van beschermende middelen of werkomstandigheden die teveel risico geven op besmetting
met het coronavirus? Wat is de aard van deze klachten en welke maatregelen zijn hierop
ondernomen?
Vraag 20
Hoeveel coronabesmettingen zijn er op dit moment bekend bij medewerkers van slachterijen
en vleesverwerkende bedrijven in Nederland?
Vraag 21
Hoeveel toezichthouders en keuringsmedewerkers zijn er dit jaar tot nu toe al uitgevallen
bij KDS en de NVWA?
Vraag 22
Hoeveel procent van de normale toezichtscapaciteit is er dan nu nog beschikbaar?
Vraag 23
Hoeveel inspecties vinden er op dit moment nog plaats bij kleine en middelgrote slachterijen?
Vraag 24
Welk deel van de tijd dat er wordt geslacht is er een NVWA inspecteur aanwezig in
kleine en middelgrote slachterijen?
Vraag 25
Bij hoeveel slachterijen vinden er op dit moment nog controles plaats door twee inspecteurs,
volgens de maatregel die door u werd opgelegd naar aanleiding van de aan het licht
gekomen misstanden in slachthuizen vorig jaar, waarbij bleek dat toezichthouders stelselmatig
weigerden in te grijpen bij overtredingen?
Vraag 26
Herinnert u zich dat u nog geen drie maanden geleden, dus voor de uitbraak van het
coronavirus in Nederland, tot de conclusie kwam dat de druk op het slachtproces te
hoog is geworden om belangen van dierenwelzijn en voedselveiligheid, maar ook van
toereikend toezicht, op een adequate manier te borgen?7
Vraag 27
Erkent u dat het coronavirus, met als gevolg daarvan de uitval van slachthuispersoneel,
keuringsmedewerkers en NVWA-toezichthouders, deze druk (aanzienlijk) verder verhoogt?
Vraag 28
Hoe kunt u dan stellen dat de risico’s voor de voedselveiligheid als gevolg van besmet
of vervuild vlees, zoals met de listeriabacterie, salmonellabacterie, het hepatitis
E-virus of MRSA- en ESBL-bacteriën niet worden vergroot op dit moment?8 9
Vraag 29
Klopt het dat er nu versneld NVWA-keuringsartsen zijn opgeleid om toezicht te houden
bij slachterijen? Zo ja, wanneer is dit versnelde opleidingstraject ingezet en op
welke manier is de opleiding versneld: wat hoeven deze toezichthouders niet te leren
of te kunnen wat onder andere omstandigheden wel nodig is?10
Vraag 30
Heeft u gezien dat in de Verenigde Staten (VS) op dit moment miljoenen dieren worden
vernietigd omdat zo’n twintig slachthuizen zijn gesloten nadat medewerkers besmet
raakten met het coronavirus?11
Vraag 31
Hoeveel vlees ligt er nu al opgeslagen in vriezers vanwege de weggevallen vraag?
Vraag 32
Hoeveel kan daar nog bij en hoe snel is de maximale capaciteit bereikt?
Vraag 33
Voelt u dat de noodzaak nu steeds groter wordt om maatregelen te treffen om te voorkomen
dat we in Nederland met doemscenario’s zoals in de VS te maken krijgen, of met het
vernietigen van vlees, zuivel en eieren of destructie van dieren wegens overproductie
en volle vriezers? Zo nee, bent u bereid te beloven dat dit in Nederland ook niet
gaat gebeuren?
Vraag 34
Waarom heeft u geen spoedwetgeving in gang gezet om de juridische grondslag te creëren
die het opleggen van fokbeperkingen ofwel productiebeperkende maatregelen mogelijk
maakt, niet alleen bij besmettelijke dierziektes maar ook bij situaties die kunnen
leiden tot ernstig dierenleed?
Vraag 35
Bent u daar alsnog toe bereid? Zo nee, waarom vindt u, vanuit uw rol als eindverantwoordelijke
voor het welzijn van dieren in de veehouderij, de dreiging van ernstig dierenleed
geen rechtvaardiging om te mogen ingrijpen?
Vraag 36
Kunt u deze vragen één voor één en binnen een week beantwoorden?
Indieners
-
Gericht aan
C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit -
Gericht aan
H.M. de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport -
Indiener
Esther Ouwehand, Kamerlid
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.