Brief Presidium : Brief van het Presidium over de uitvoering van de motie van de leden Van der Molen en Geurts over het aanbod van Nederlandse (streek)producten in de restaurants van de Tweede Kamer (Kamerstuk 35300-IIA-6)
35 300 IIA Vaststelling van de begrotingsstaat van de Staten-Generaal (IIA) voor het jaar 2020
Nr. 10
BRIEF VAN HET PRESIDIUM
Aan de leden
Den Haag, 12 maart 2020
Bij de behandeling van de begroting Staten-Generaal voor het jaar 2020 d.d. 21 november
2019 (Handelingen II 2019/20, nr. 27, item 4) is de motie Van der Molen/Geurts (Kamerstuk 35 300 IIA, nr. 6) ingediend. In deze motie verzoekt de Tweede Kamer het Presidium te bevorderen dat
het aanbod van Nederlandse (streek)producten in de restaurants van de Tweede Kamer
wordt verruimd.
Het Presidium heeft de voornoemde motie besproken op 19 februari 2020. Met deze brief
informeert het Presidium u over de uitvoering van de motie.
De inkoop van producten door het Restaurantbedrijf van de Tweede Kamer geschiedt binnen
de inkoopvoorwaarden en volgens de normen biologisch, duurzaam en maatschappelijk
verantwoord van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In aanvulling
daarop houdt het Restaurantbedrijf ook rekening met de specifieke eetwensen van de
Kamerbewoners, resulterend in het inkopen van circa 3.400 verschillende producten
op jaarbasis.
Het Restaurantbedrijf heeft recentelijk contact gehad met haar leveranciers om producten,
zowel dagelijkse kruidenierswaren als verse producten, nóg meer lokaal in te kopen.
Bij de recente aanbesteding in het derde kwartaal van vorig jaar zijn er twee extra
eisen gesteld. Er wordt emissieloos getransporteerd en er worden meer biologisch producten
ingekocht.
Daarnaast is er, in overleg met leveranciers, nader invulling gegeven aan het beleid
om nog bewuster in te kopen. Het resultaat van dit overleg is dat de leveranciers
van de Tweede Kamer nu ook overeenkomstig de richtlijnen van de stichting IK KOOK
BEWUST leveren. Producten binnen het IK KOOK BEWUST-assortiment voldoen aan drie pijlers:
het seizoen, duurzaam geproduceerd, herkomst van dichtbij en sluiten aan bij de ingestelde
inkoop criteria.
Met de voorgenoemde acties wordt er binnen de gestelde (inkoop)kaders naar gestreefd
het aanbod van Nederlandse (streek)producten in de restaurants van de Tweede Kamer
zo veel mogelijk te bevorderen. Het Presidium is van mening dat daarmee uitvoering
is gegeven aan motie Van der Molen/Geurts.
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, K. Arib
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
K. Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer