Lijst van vragen : Lijst van vragen over het Jaarplan voor 2020 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Kamerstuk 33835-136)
2020D04592
De vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een aantal vragen
voorgelegd aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over het Jaarplan
voor 2020 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Kamerstuk 33 835, nr. 136).
De voorzitter van de commissie, Kuiken
De adjunct-griffier van de commissie, De Leau-Kolkman
Nr.
Vraag
1
Welke maatregelen gaat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2020 nemen
met betrekking tot de volksgezondheidsrisico’s gekoppeld aan de handel in exotische
dieren, zoals de nieuwe uitbraak van coronavirus laat zien?
2
Hoeveel commercieel gehouden konijnen worden er op jaarbasis buiten de slachthuizen
geslacht?
3
Hoeveel konijnen worden er op jaarbasis bij poeliers geslacht?
4
Op welke wijze, met welke frequentie en met welke capaciteit houdt de NVWA toezicht
bij poeliers die zelf slachten?
5
Kunt u verklaren hoe het mogelijk is dat 40 konijnenbedrijven informatie hebben aangeleverd
aan de Autoriteit Dierengeneesmiddelen (SDa) voor het onderzoek naar antibioticagebruik,
terwijl er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 47 konijnenhouderijen
zijn in Nederland en hoe beoordeelt u dit verschil?
6
Hoeveel controles heeft de NVWA in 2019 uitgevoerd op het transport van konijnen en
wat waren hierbij de bevindingen?
7
Hoe vaak heeft de NVWA in 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 controles uitgevoerd op stations
voor kunstmatige inseminatie waar fokrammen worden gehouden voor de verzameling van
zaadcellen voor de konijnenhouderij, hoeveel en wat voor soort overtredingen zijn
hierbij geconstateerd en welke sancties zijn hierbij opgelegd?
8
Hoe vaak leidt het afnemen van zaad bij de fokram en het insemineren hiervan bij de
voedster in de konijnenhouderij tot letsel?
9
Wat is de sterfte onder voedsters in de konijnenhouderij?
10
Op welke manier wordt er gecontroleerd of konijnenhouders daadwerkelijk een dierenarts
inschakelen op het moment dat meer dan 10% van de gespeende konijnen, voedsters of
opfokkonijnen vroegtijdig sterft in hun stallen en waarom wordt dit pas vereist bij
een sterfte van meer dan 10%?
11
Hoe wordt het vierogenprincipe uitgevoerd? Zijn er twee NVWA-dierenartsen tegelijk
fysiek aanwezig in een bepaald slachthuis gedurende de hele tijd dat er wordt geslacht?
12
In welke 13 slachthuizen is het cameratoezicht nog niet ingevoerd en zijn dit kleine,
middelgrote of grote slachthuizen, welke diersoorten en hoeveel dieren worden hier
geslacht en wordt hier bedwelmd of onbedwelmd geslacht?
13
Hoeveel kleine, hoeveel middelgrote en hoeveel grote Nederlandse pluimveeslachthuizen
slachten voor de halal-markt en op welke wijze, met welke frequentie en met hoeveel
capaciteit wordt hier toezicht gehouden door de NVWA?
14
Kunt u een organogram van de NVWA en alle dienstgroepen aan de Kamer sturen?
15
Wie voert het onderzoek naar de herbezinning uit, wat is de onderzoeksopdracht en
waarom specifiek deze opdracht?
16
Wanneer kan de Kamer de uitkomsten van de herbezinning tegemoet zien?
17
Hoe worden de strategische doelen bereikt, wat is daarvoor nodig en waarom juist deze
vijf strategische doelen?
18
Hoe komt de aanpak van de NVWA ook in de praktijk tot uiting?
19
Wie bepaalt welke bijdrage van de NVWA wordt gevraagd?
20
Heeft de NVWA ook een zelfstandige rol bij het bepalen van de onderzoeksrichting of
keuzes in beleid of is de NVWA vooral een uitvoeringsorganisatie?
21
Op welke manier wordt voor de NVWA-top duidelijk dat er in de hele organisatie uniform
en transparant gewerkt wordt?
22
Hoeveel bedrijven zijn aangesloten bij geaccepteerde private toezichtsystemen?
23
Waarom willen bedrijven zich aansluiten bij geaccepteerde private toezichtsystemen
en waarom doen niet alle bedrijven dit?
24
Welke kwaliteitssystemen zijn er geaccepteerd en welke zijn nu in behandeling? Is
dit een uitputtende lijst of is de verwachting dat er in de toekomst meer kwaliteitssystemen
bijkomen?
25
Aan welke eisen moet een kwaliteitssysteem voldoen voor acceptatie?
26
Waarom is gekozen voor een toezichtondersteunend privaat kwaliteitssysteem en niet
een systeem van de NVWA?
27
Hoeveel mensen werken er op de afdeling internethandel?
28
Op welke manier wordt er in 2020 verder geïnvesteerd in internethandel?
29
Welke middelen heeft de NVWA om op te treden tegen onveilig online aanbod?
30
Wat zijn de precieze werkafspraken die zijn gemaakt met Marktplaats omtrent de handel
in dieren?
31
Hoeveel meldingen zijn er sinds het opstellen en ingaan van de werkafspraken gemaakt
bij de NVWA omtrent misstanden in de handel van dieren bij Marktplaats?
32
Hoeveel interventies waren er in 2019 met betrekking tot online handel, uitgewerkt
in gezelschaps- en exotische dieren?
33
Hoeveel overtredingen werden er in 2019 geconstateerd met betrekking tot de online
handel, uitgewerkt in gezelschaps- en exotische dieren?
34
Hoeveel online advertenties zijn er in 2019 verwijderd omdat deze in overtreding waren
met de huidige dierenwelzijnswetgeving?
35
Hoe lang duurt het gemiddeld voordat een gesignaleerde verboden aanbieding van dieren
daadwerkelijk van het desbetreffend online platform wordt verwijderd?
36
Hoe vaak komt het voor dat gesignaleerde verboden aanbiedingen van dieren niet worden
verwijderd?
37
Hoe vaak in 2019 heeft de NVWA opvolging gegeven aan een gesignaleerde online aanbieding
van een verboden diersoort in de vorm van inbeslagname van het dier?
38
Hoeveel dossiers/processen gerelateerd aan de handel in wilde dieren waren er in 2019?
39
Valt het handelen in exotische dieren in het domein van dierenwelzijn, natuur en milieu
of behoud van instandhouding van biodiversiteit?
40
Is de NVWA voornemens om het toezicht op de handel in beschermde wilde dieren via
online platforms te vergroten?
41
Hoeveel capaciteit gaat de NVWA het komende jaar besteden aan het toezicht op de handel
in beschermde wilde dieren via online platforms?
42
Welke middelen maakt de NVWA het komende jaar vrij voor het toezicht op de handel
in beschermde wilde dieren via online platforms?
43
Waarom heeft de NVWA ervoor gekozen de inspectierapporten van horecabedrijven in heel
Nederland te openbaren?
44
Op welke manier komt de transparantie tussen en binnen afdelingen van de NVWA tot
uiting?
45
Zijn er mogelijkheden voor NVWA-werknemers om misstanden te kunnen aankaarten?
46
Hoeveel zendingen zijn er gemaakt per land van koraal, tropische vissen en bedreigde
diersoorten?
47
Hoe wordt na controle voor invoer (wanneer de zendingen vrij zijn voor heel Europa)
rekening gehouden met de verschillende normen en regels voor bijvoorbeeld dierenwelzijn
binnen de landen van de EU? Worden importproducten van buiten de EU altijd gecontroleerd
door én de Europese voedselwaakhond én de NVWA?
48
Hoeveel incidenten kunnen er jaarlijks niet door de divisie Inlichtingen- en Opsporingsdienst
(IOD) van de NVWA onderzocht worden terwijl dit eigenlijk wel nodig is?
49
Hoe hoog is het bereikbaarheidspercentage van de NVWA, hoeveel mensen krijgen telefonisch
meteen contact, hoe lang is de gemiddelde telefonische wachttijd, hoeveel telefooncontacten
en hoeveel online contact heeft de NVWA jaarlijks met mensen met vragen, hoeveel procent
van de vragen wordt op dit moment in één keer goed beantwoord en hoe kan het dat mensen
soms een foutief antwoord ontvangen van de NVWA?
50
Hoe groot is de toenemende vraag naar opsporing op het gebied van fraude bij incidenten
of crisis in de voedselketen en fraude met (internationale) handel in grondstoffen
voor food en feed incidenten, en wat is de oorzaak van deze toenemende vraag?
51
Wordt er een toename verwacht in het aantal meldingen van fraude ten aanzien van voedselintegriteit
nu is gecommuniceerd dat er geen opsporingscapaciteit wordt ingezet voor deze meldingen?
52
Kunt u een overzicht geven van het aantal fte dat de NVWA over de afgelopen jaren
(2010 tot 2020) tot haar beschikking had en kunt u dit uitsplitsen naar een procentuele
urenverdeling per publiek belang?
53
Hoeveel fte en aantal uren heeft dierenwelzijn gekregen in 2019?
54
Kunt u aangeven welk deel van de 11% getoond in de figuur een gevolg is van de handhaving
van de Europese Controle- en Plantgezondheidsverordening en de Plantgezondheidswet?
55
Waarom is het laboratorium verplaatst?
56
Hoeveel procent van de Nederlandse bedrijven wordt jaarlijks door de NVWA gecontroleerd
gezien de verschillende percentages die op pagina 18 (11%) en pagina 19 (6%) van het
jaarplan worden weergeven?
57
Hoeveel van de door de NVWA onderzochte bedrijven komen niet volledig door de keuring?
58
Hoe wil de NVWA de data- en informatiepositie met betrekking tot dierenwelzijn vergroten?
59
Wordt de toezichtintensiteit van ongeveer 0,1% voldoende geacht om misstanden voortijdig
op te sporen?
60
Hoe kan het nalevingspercentage van slachterijen zo hoog zijn terwijl er geluiden
zijn dat misstanden en meldingen niet gemaakt worden door de NVWA en diens dierenartsen?
61
In hoeverre rijmt het meldingspercentage bij Slachterij Westfort met de misstanden
die zijn gefilmd door RTLNieuws?
62
In hoeveel slachthuizen wordt er op onregelmatige basis geslacht en hoe wordt hier
de inzet van voldoende gekwalificeerd personeel op afgestemd, zowel bij de NVWA als
bij het betreffende slachthuis zelf?
63
In hoeveel slachthuizen wordt er op onregelmatige basis onbedwelmd geslacht en hoe
wordt hier de inzet van voldoende gekwalificeerd personeel op afgestemd, zowel bij
de NVWA als bij het betreffende slachthuis zelf?
64
Hoeveel van de slachthuizen met een registratie om onbedwelmd te slachten richten
zich exclusief op deze vorm van slacht?
65
Hoe vaak heeft de NVWA in 2018 en 2019 bij onbedwelmde slacht van runderen geconstateerd
dat er ballooning optrad (een ophoping van bloed die het vat vernauwt, waardoor de
bloedtoevoer naar de hersenen in stand blijft via alternatieve vertakkingen) en op
welke wijze werd hierbij ingegrepen?
66
Hoeveel procent van het koosjer vlees dat geen bestemming kon krijgen in de joodse
gemeenschap is in 2018 en 2019 doorgezet naar het halal-circuit?
67
Hoeveel dieren zijn er in heel 2019 onbedwelmd geslacht?
68
Kunt u het aantal dieren dat in 2019 onbedwelmd is geslacht onderverdelen per diersoort?
69
Hoeveel dieren die in 2019 onbedwelmd zijn geslacht, zijn geslacht om te worden verwerkt
tot koosjer vlees?
70
Hoeveel dieren die in 2019 onbedwelmd zijn geslacht, zijn geslacht om te worden verwerkt
tot halal vlees?
71
Hoeveel dieren zijn er onbedwelmd geslacht tijdens het offerfeest in 2019?
72
Kunt u het aantal dieren dat is geslacht tijdens het offerfeest in 2019 uitsplitsen
per diersoort?
73
Kunt u het aantal onbedwelmd aangesneden dieren in 2019 uitsplitsen naar het aantal
dieren dat direct na het aansnijden een bedwelming kreeg, het aantal dieren dat kort
voor het verstrijken van de 40 seconden een bedwelming kreeg en het aantal dieren
dat geen bedwelming kreeg omdat ze binnen 40 seconden na het aansnijden het bewustzijn
hadden verloren en kunt u hierbij onderscheid maken tussen de verschillende diersoorten?
74
Hoeveel overtredingen heeft de NVWA geconstateerd bij het onverdoofd slachten van
dieren in 2019?
75
Wat waren de overtredingen die de NVWA heeft geconstateerd bij het onverdoofd slachten
van dieren in 2019?
76
Hoeveel rapporten van bevindingen zijn er in 2019 geschreven die betrekking hadden
op geconstateerde overtredingen bij het onverdoofd slachten van dieren?
77
Hoeveel boetes zijn er in 2019 opgelegd voor geconstateerde overtredingen bij het
onverdoofd slachten van dieren?
78
Kunt u aangeven hoeveel fte’s (naar verwachting) nodig zullen zijn om de Plantgezondheidswet
te kunnen uitvoeren en handhaven?
79
Kunt u aangeven in hoeverre de NVWA momenteel over voldoende gespecialiseerd en opgeleid
personeel beschikt om de Plantgezondheidswet te kunnen uitvoeren en handhaven? Beschikt
de NVWA al over voldoende specialistische kennis op dit gebied? Zo nee, waarom niet?
Zo ja, waar blijkt dat uit?
80
Kunt u aangeven in hoeverre de plantaardige keuringsdiensten die een deel van de uitvoering
zullen doen momenteel over voldoende gespecialiseerd en opgeleid personeel beschikken
om de Plantgezondheidswet te kunnen uitvoeren en handhaven?
81
Verwacht u dat de NVWA ten behoeve van deze taak extra gespecialiseerd personeel zal
moeten opleiden? Zo ja, kunt u aangeven in hoeverre dit proces inmiddels is afgerond?
82
Hoe vangt de NVWA de verdubbeling van importzendingen op?
83
Welke andere gevolgen heeft een groter taakpakket voor de NVWA of voor de divisie
binnen de NVWA?
84
Is er een protocol voor bijvoorbeeld de naderende Afrikaanse Varkenspest of de recent
uitgebroken vogelgriep in Europa? Welke maatregelen neemt de NVWA om te voorkomen
dat ziektes als deze in Nederland opduiken?
85
Op welke manier wordt het toezicht op productveiligheid specifiek geïntensiveerd?
86
Hoe kan de controle van non-foodproducten voldoende plaatsvinden als niet duidelijk
is hoe groot de totale omvang is van het aantal fysieke en online aanbieders van producten?
87
Op welke manieren kunnen vragen en meldingen worden ingediend bij de NVWA? Waarom
kan de 90% in 2020 niet worden gehaald? Wat is hierin de rol van het stopzetten van
het ICT-systeem INSPECT? Heeft de NVWA het doel om door te groeien naar een percentage
van boven de 90%? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet? Zijn er een specifiek soort vragen
die onder de 10% vallen die niet binnen de gestelde termijn van zes weken worden beantwoord?
88
Wie heeft de norm voor de realisatie van bezwaren binnen de termijn op 70% gesteld
en waarom?
89
Heeft de NVWA ook een langeretermijnvisie met betrekking tot het verwerken van bezwaren
binnen wettelijke termijnen?
90
Hoe hoog is het percentage ziekteverzuim bij de NVWA in vergelijking met andere uitvoeringsinstanties
van de overheid?
91
Hoe valt een vergelijkbaar aantal fte eigen (ambtelijk) personeel voor 2020 (in vergelijking
met voorgaande jaren) te rijmen met bijvoorbeeld de extra taken van de NVWA op het
gebied van plantgezondheid?
Ondertekenaars
-
Eerste ondertekenaar
A.H. Kuiken, voorzitter van de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit -
Mede ondertekenaar
I.J. Leau-Kolkman, adjunct-griffier
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.