Schriftelijke vragen : De Week zonder vlees
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over de Week zonder vlees (ingezonden 20 februari 2019).
Vraag 1
Heeft u gezien dat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorig jaar
via Twitter heeft opgeroepen om mee te doen aan de eerste Week zonder vlees?1
Vraag 2
Bent u bereid het publiek dit jaar ook te vragen om mee te doen aan de Week zonder
Vlees die op 11 maart 2019 begint? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze?
Vraag 3
Bent u bereid de keuzevrijheid van alle deelnemers aan diners op uw ministerie te
vergroten en tegelijk klimaatwinst te boeken, door alle diners in basis geschikt te
maken voor iedereen -carnivoren, herbivoren en omnivoren- en de maaltijd alleen op
verzoek uit te breiden met vlees of vis, volgens het concept van «Carnivoor? Geef
het door?»2 Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke termijn en wijze?
Vraag 4
Kent u het bericht: «Why eating less meat is the best thing you can do for the planet
in 2019»?3 Erkent u dat vermindering van vleesconsumptie grote positieve impact kan hebben op
klimaat, natuur, dierenwelzijn, biodiversiteit en voedselzekerheid? Zo nee, waarom
niet?
Vraag 5
Kent u het bericht «Tweede week zonder vlees grootser van opzet»?4
Vraag 6
Welke rol speelt de Nederlandse overheid in het initiatief dat inmiddels door 69 partners
gesteund wordt?
Vraag 7
Kent u het onderzoek van CE Delft waaruit blijkt dat de jaarlijkse schade door externaliteiten
ten gevolge van de vleesproductie en -consumptie 4,5 miljard euro bedragen?5 Deelt u de mening dat deze externaliteiten in de prijs van vleesproducten tot uitdrukking
zou moeten komen en het ontmoedigen van de consumptie van vlees rechtvaardigt? Zo
ja, welke stappen gaat u ondernemen? Zo nee, waarom niet?
Vraag 8
Zijn er op uw ministerie in het afgelopen jaar initiatieven ontplooid om de consumptie
van dierlijke eiwitten te verminderen? Zo ja, welke initiatieven waren dat en tot
welk resultaat hebben ze geleid? Zo nee, waarom niet?
Vraag 9
Deelt u de mening dat, in plaats van het eten van vlees en vis, bij officiële gelegenheden
die door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat georganiseerd worden, plantaardig
of vegetarisch voedsel de norm zou moeten zijn, zoals ook in Duitsland het geval is?6
Vraag 10
Kent u het voedingsadvies van de Canadese overheid om de eiwitcomponent van maaltijden
voor 88% uit plantaardige bronnen te laten bestaan?7 Inspireert deze opvatting om de Week zonder Vlees op uw ministerie te promoten onder
uw medewerkers? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom niet?
Vraag 11
Wilt u deze vragen voor 11 maart 2019 beantwoorden?
Indieners
-
Gericht aan
E.D. Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat -
Indiener
Esther Ouwehand, Kamerlid
Gerelateerde documenten
Hier vindt u documenten die gerelateerd zijn aan bovenstaand Kamerstuk.