Uitgelicht : Vuurwerk

De commissie voor Infrastructuur en Waterstaat organiseert op woensdagavond 11 mei 2022 van 18.00 tot 21.00 uur een rondetafelgesprek over vuurwerk.

Volg live

Het gesprek zal plaatsvinden in de Groen van Prinstererzaal. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct.

Aanleiding

De Tweede Kamer bespreekt binnenkort een initiatiefwetsvoorstel van de Kamerleden Jesse Klaver en Esther Ouwehand voor een algeheel verbod op het verkopen en afsteken van consumentenvuurwerk. Zij willen daarmee de overlast van vuurwerk voor mens, dier en milieu voorkomen. Vóór de behandeling van dat wetsvoorstel en de stemming daarover wil de commissie alle aspecten daarvan bespreken met betrokken organisaties.

Opzet programma

Het programma bestaat uit drie delen. In blok 1 wordt ingegaan op de afgelopen jaarwisselingen, waarin er door de coronamaatregelen al een (tijdelijk) algeheel vuurwerkverbod gold. Hoe zijn deze verlopen? Waren er minder vuurwerkslachtoffers door het al bestaande verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen? Blok 2 staat in het teken van de spanning tussen de aanwezigheid van vuurwerk tijdens de jaarwisseling en de openbare orde en veiligheid. Op welke manier is vuurwerk onderdeel van incidenten en over wat voor soort vuurwerk hebben we het dan? In blok 3 is ruimte voor de vuurwerkbranche om hun mening te geven over het algehele verbod en suggesties te doen.

Overzicht

Hier vindt u een overzicht van de deelnemers en hun bijdragen.