Uitgelicht : Rondetafelgesprek illegale content en producten op Telegram

Welke mogelijkheden en maatregelen zijn er beschikbaar om verspreiding van illegale content via Telegram te stoppen en te voorkomen? De commissie voor Justitie en Veiligheid voert samen met leden van de commissie voor Digitale Zaken op donderdag 23 mei 2024 van 10.00 tot 13.00 een rondetafelgesprek over dit onderwerp.

Beeld dichtbij van een linkerhand die een mobiele telefoon vasthoudt. Op het schermpje zijn de symbolen van de sociale media te zien.

Volg live
 

Het debat vindt plaats in de Troelstrazaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de app en website Debat Direct.

Chatapp Telegram

Telegram is in sommige landen in Azië en Oost-Europa een WhatsApp-vervanger, maar ook in Nederland een steeds populairdere chatapp. Een verschil met bijvoorbeeld WhatsApp is dat groepen vaak voor iedereen toegankelijk zijn. Ook kunnen de groepen op Telegram vele malen groter zijn. Het maakt Telegram tot een belangrijk advertentiekanaal voor illegale zaken. 

Illegale zaken


Zo kunnen drugscriminelen op Telegram ongestoord hun gang gaan, blijkt uit onderzoek van de NOS. Eerder bleek dat Telegram nauwelijks optreedt tegen zogenoemde expose-groepen, waarin intieme beelden van vrouwen en hun contactgegevens worden gedeeld. Ook zijn er extreemrechtse groepen actief. Kamerleden hebben de demissionair minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz-Zegerius Kamervragen gesteld over deze kwesties en verzocht om in te grijpen. Yesilgöz zei te hopen dat de nieuwe Europese digitaledienstenwet (DSA) effect zal hebben. Die geldt sinds februari 2024 voor alle digitale platforms die actief zijn in de EU en dwingt ze op te treden tegen illegale inhoud.

Maatregelen 

Om meer kennis over deze problematiek te verkrijgen spreken Kamerleden met deskundigen over de volgende vragen:

 • Welke afkadering op juridisch en handhavingsvlak is nodig om verspreiding van illegale content via Telegram te stoppen en te voorkomen? 
 • In hoeverre biedt de Digital Services Act hiervoor mogelijkheden?
 • Welke andere maatregelen en instrumenten zouden hier uitkomst kunnen bieden?

Programma 

De leden van de commissies gaan in gesprek met onderstaande genodigden. 

10.00-11.00 uur: juridisch kader/wetenschap 

 • Robbert Santifort, cybersecurity advocaat bij Eversheds Sutherlands;
 • Cateautje Hijmans van den Bergh, afvaardiging van de Autoriteit Consument en Markt (ACM);
 • Sarah Eskens, Assistant Professor in Law and Technology (VU).


11.00-12.00 uur: opsporing en handhaving  

 • Ruben van Well, Team Cybercrime Rotterdam, Politie eenheid Rotterdam;
 • Theo van der Plas, Team Digitale Opsporing, Politie eenheid Amsterdam.


12.00-13.00 uur: best practices 

 • Thierry Marchand, Public Policy & Government Relations Manager Nederland, TikTok;
 • Edo Haveman, Head of Public Policy Netherlands, Belgium and Luxembourg, Facebook (Meta);
 • Henrik  Sjölinder, afvaardiging ministerie van Justitie van een EU-land met best practice-ervaring.

Position papers

De genodigden is gevraagd voorafgaand aan het rondetafelgesprek een position paper in te leveren. Daarin schrijven zij hun mening (of die van hun organisatie) over het onderwerp van gesprek. U vindt deze documenten (zodra ze binnen zijn bij de Tweede Kamer) bij de stukken die horen bij dit rondetafelgesprek.

Terugkijken 


Het rondetafelgesprek is terug te zien. Er wordt geen verslag van gemaakt.