Rondetafelgesprek : Duurzame, gezonde en rendabele voedselproductieketen

De vergadering is geweest

14 mei 2025
14:00 - 17:00 uur
Locatie: Groen van Prinstererzaal
Commissie: Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur

Bijlage

Deelnemers

  • Voorzitter
    M. Aardema (PVV)
  • J.M. Nijhof-Leeuw (PVV)
  • L. Bromet (GroenLinks-PvdA)
  • W.J.H. Meulenkamp (VVD)
  • H. Holman (NSC)
  • A. Podt (D66)
  • C.R. Pierik (BBB)
  • I. Kostic (PvdD)
  • E.C. Vedder (CDA)

Agendapunten

  1. 1

    Programma rondetafelgesprek Duurzame, gezonde en rendabele voedselproductieketen

    Het rondetafelgesprek heeft ten doel inzicht te krijgen in welke stappen de voedselproductieketen nog kan zetten voor een gezond en duurzaam voedselaanbod, hoe zij hiertoe kunnen worden gemotiveerd en hoe de boer een eerlijk verdienmodel kan organiseren. De hoofdvraag in deze is: Welke verantwoordelijkheid draagt de voedselproductieketen voor een duurzaam en gezond voedselaanbod met een eerlijke prijs voor de boer? Deze hoofdvraag valt uiteen in de volgende deelvragen:  
    • Wat is de margeverdeling van de voedselproductieketen in het licht van verduurzaming en gezonde voeding? Is dit een logische verdeling gezien de toegevoegde waarde, risico’s en arbeidsinzet?  
    • Hoe kan een gezond verdienmodel worden gekoppeld aan verduurzaming en wat is de verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven in dezen?  
    • Hoe wordt de voedselproductieketen gestimuleerd om te verduurzamen (bijvoorbeeld op het gebied van klimaatimpact, natuurinclusiviteit en het verminderen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen)?  
    • Hoe wordt de voedselproductieketen gestimuleerd om gezonder voedsel (bijvoorbeeld minder zout, suiker en vet) aan te bieden? 
    • Welke stappen dienen er nog te worden gezet om te komen tot een duurzame voedselproductieketen met een gezond verdienmodel voor de boer? Wat zijn alternatieve verdienmodellen?  
    • Wat heeft het bedrijfsleven van de overheid nodig om deze stappen te kunnen zetten? 

    Blok 1: Bedrijfsleven (14.00 – 15.25 uur)
    1. Albert Heijn - Constantijn Ninck Blok (directeur mechandising & formats)
    2. Lidl - Quirine de Weerd (hoofd maatschappelijk verantwoord ondernemen en bedrijfscommunicatie)
    3. FrieslandCampina - Mireille Einwachter (CSO)
    4. Unilever - Manfred Aben (directeur science & technology)
    5. HAK - Joachim Nieuwhoff (directeur landbouw en inkoop)

    5 minuten pauze
     
    Blok 2: Kennisinstituten en innovators (15.30 – 17.00 uur)
    1. MNEXT - Miaomiao Zhou (associate lector smart fermentation) 
    2. WUR – Michiel van Galen (projectmanager)
    3. Bionext - Digni van den Dries (biologisch boer/ondernemer)
    4. Ecorys – Bart Witmond (partner)
  2. 2

    Van de deelnemers ontvangen position papers

    Te behandelen:

    Loading data

    Loading data

    Loading data

    Loading data

    Loading data

    Loading data

    Loading data

    Loading data

    Loading data