E-mailprocedure : Verzoek van de leden Veldkamp (NSC) en Tuinman (BBB) om een aanvullende brief over de militaire actie tegen Houthi-doelen in Jemen

De vergadering is geweest

15 januari 2024
11:00 uur
Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken,
 
In onderstaande e-mailprocedure hebben de fracties van FvD en SGP laten weten het voorstel van de leden Veldkamp (NSC) en Tuinman (BBB) te steunen. De overige fracties hebben niet gereageerd. De drie fracties die het voorstel steunen, vertegenwoordigen 33 Kamerleden. Daarmee is er geen meerderheid voor het voorstel om namens de commissie een aanvullende kabinetsbrief te vragen over de Nederlandse steun aan de militaire actie tegen de Houthi-doelen in Jemen.
 
Met vriendelijke groet,
Arjen Westerhoff
griffier van de commissie voor Buitenlandse Zaken/clerk committee on Foreign Affairs



Geachte (plv.) leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken,
 
De leden Veldkamp (NSC) en Tuinman (BBB) stellen u voor om de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie te vragen om een aanvullende brief over de militaire actie tegen Houthi-doelen in Jemen, te ontvangen uiterlijk dinsdag 16 januari om 12 uur. In die brief willen zij de vraag beantwoord zien waarom het kabinet geen mogelijkheid heeft gevonden om de Kamer vooraf te informeren over de Nederlandse steun aan de actie. Zie voor de precieze formulering van het verzoek de e-mail hieronder. Zij leggen dit verzoek per e-mailprocedure aan u voor.
 
Graag verzoek ik u om namens uw fractie kenbaar te maken of u het voorstel van NSC en BBB steunt, via reply all, uiterlijk maandag 15 januari om 11.00 uur. Kort na het verstrijken van deze reactietermijn zal ik u informeren over de uitkomst van de e-mailprocedure*.
 
Met vriendelijke groet,
Arjen Westerhoff
griffier
 
*Toelichting
De e-mailprocedure is geregeld in artikel 7.20, tweede lid: “2. Een commissie kan buiten haar vergaderingen langs schriftelijke weg besluiten over een voorstel dat naar het oordeel van haar commissievoorzitter eenvoudig en spoedeisend van aard is. Het besluit wordt genomen als ware de Kamer in voltallige samenstelling bijeen en stemde zij als bedoeld in artikel 8.25.” Dit betekent dat in een e-mailprocedure een voorstel is aangenomen indien het door een absolute Kamermeerderheid wordt gesteund.